Спасавање турских војника због ИС

Операција спасавање 38 турских војника који су чували гроб Сулејмана Шаха, деде оснивача Отоманске империје Османа, који се налази у Сирији, покренута је због опасност од напада бораца Исламске државе, изјавио је портпарол турског председника Ибрахим Калин.

На конференцији за новинаре, Калин је навео да су турски војници били у окружењу бораца ИС и у опасности од њиховог могућег напада, јавља агенција Ројтерс, преноси Танјуг.

Међутим, сиријска влада оценила је да је упад турске војске током викенда на север Сирије, представља чин "флагрантне агресије".

У саопштењу јуче прочитаном на сиријској државној телевизији, сиријске власти наводе да је Турска влада обавестила конзулат Сирије у Истанбулу о операцији премештања гробнице Сулејмана Шаха, али да није сачекала дозволу Дамаска.

"Сиријске власти су изгубила сву легитимност", прокоментарисао је Калин јучерашње саопштење званичног Дамаска.

Портпарол турског председника Раџипа Тајипа Ердогана такође је навео и да Турска интензивно ради са британским властима у циљу улажења у траг несталим девојчицама из Лондона.

Турска агенција Анадолија јавља да је тим британске полиције стигао данас у Турску да би помогао у потрази за три нестале Британке - две од 15 и једна од 16 година, које су из Лондона стигле у Истанбул у уторак прошле недеље и, према извештајима, затим прешле турско-сиријску границу да би се придружиле ИС.

На истој конференцији за новинаре, Калин је изјавио да ће Турска обезбедити планирани нови ракетни систем великог домета у складу са стандардима НАТО, иако је турски министар одбране Исмет Јилмаз неколико дана раније рекао да "Анкара не планира да интегрише нови одбрамбени систем са инфраструктуром НАТО-а".

Прошло четвртка се чуло да је још увек разматра уговор вредан 3,4 милијарде долара са Кином пошто је Анкара, 2013. године, изабрала кинеску спољнотрговнску компанију прецизне механику као пожељног понуђача што је изазвало забринутост Запада због "безбедности и компатибилности наоружања са НАТО-овим стандардима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару