Шетина: Ескалација сукоба, ескалација и санкација

Порука Русији од Европске уније мора да буде јасна - за ескалацију сукоба следи ескалација санкција, сматра шеф пољске дипломатије Гжегож Шетина.

У интервјуу који објављује "Ђењик газета правна", Шетина, међутим, додаје да су радикални кораци као што би било одсецање Русије од међународног платног система "SWIFT" или одустајање од споразума ЕУ о стратешком партнерству са Русијом последња од свих могућности. Те мере нису нереалне, каже Шетина, али напомиње да ће бити спроведене само ако то буде нужно, преноси Бета.

Шетина каже да је план "Б" ЕУ уколико не буде примењен најновији споразум из Минска увођење даљих санкција.

"Свака етапа санкција је мач са две оштрице, на било кога да се односе. Нисам присталица таквих сценарија. Али, треба их припремити и повезати са тиме шта се дешава у Украјини. Ако буде ескалација сукоба од стране Русије, биће ескалација санкција", додаје Шетина.

Шеф пољске дипломатије сматра да треба расправљати о томе какве ће бити санкције Русији, а не да ли ће их бити.

По процени Шетине, иако постоји могућност да Русија покуша да искористи Грчку у питању санкција, реалнија је и далеко већа друга опасност.

"Грци могу да буду изговор за друге земље које су против тога да Украјина буде приоритет у односима са Русијом. Те државе могу да се крију иза Грчке. Замишљам такву аргументацију - нисмо у ЕУ јединствени, колеге из Грчке имају другачије мишљење, немојмо форсирати ништа на силу зато што је најважније јединство", каже Шетина.

Шеф пољске дипломатије наглашава да би даље санкције Русији биле одговор само на евентуално непоштовање одредби споразума из Минска али да он лично верује да без обзира на ситуацију, у Дебељацеву постоји шанса за мир.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару