Читај ми!

"Марш достојанства" у Кијеву

Уз учешће председника Украјине и лидера неколико земаља, у Кијеву је на годишњицу масовних протеста на Тргу независности, одржан "Марш достојанства". Завршен је звуцима химне Европске уније - "Оде радости" и молитвом за Украјину, јавиле су украјинске и руске агенције.

Колона са председником Петром Порошенком на челу, која је прошла маршрутом од улице Институтске, преко Шелковичне и Грушевског до Европског трга – деловима града у којима су се снаге реда прошле године сукобљавале са демонстрантима, дочекана је на Тргу независности звуцима Девете Бетовенове симфоније, наводи Униан, преноси Танјуг.

РИА Новости пренела је саопштење МУП-а Украјине да је у шетњи, посвећеној погинулима у прошлогодишњим демонстрацијама против председника Виктора Јануковича на Мајдану, данас учествовало око 8.000 људи.

Укринформ преноси да су уз Порошенка, између осталих, у колони били председници Немачке, Пољске, Словачке, Молдавије, Грузије и Литваније - Јоахим Гаук, Бронислав Коморовски, Андреј Киска, Николае Тимофти, Георгиј Маргвелашвили и Далија Грибаускајте, као и председник Европског савета Доналд Туск и премијери Естоније и Летоније, Андрус Ансип и Лајмдота Страујума.

Агенција наводи да су грађани шетали са заставама Украјине, ЕУ, Грузије, Пољске и Литваније и да су се повремено на различитим језицима чуле пароле "Слава Украјини - слава херојима" и "Украјина је Европа".

На тргу је одржан и молебан за мир у Украјини и помен погинулима уз Моцартов Реквијем. О безбедности се старало приближно 4.000 припадника снага реда, од којих је 2.000 било на централном тргу у Кијеву.

Накнадно је јављено да је Порошенко гостима из иностранства захвалио на подршци.

Сличне акције одржане су и у другим градовима Украјине, а на једном од њих - у Харкову, догодила се експлозија у којој су погинуле две особе а више од 10 повређено.

Крајем 2013. године влада Украјине са Николајем Азаровом саопштила је да одлаже потписивање споразума о придруживању са ЕУ, после чега су присталице евроинтеграција заузеле Трг независности, који је постао епицентер сукоба снага реда и активиста.

Протести названи "евромајдан" одржани су у читавој Украјини, а у насиљу је погинуло је више десетина жртава, а на Мајдану приближно њих стотину.

Украјинска истрага за жртве окривљује касније свргнутог Јануковича и руководиоце полиције и службе безбедности, који се налазе ван Украјине, док они те оптужбе поричу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару