Читај ми!

Терористички напад у Копенхагену, нова пуцњава

Једна особа је погинула, а три полицајца су рањена у пуцњави на кафић у Копенхагену у коме се одржавао скуп о слободи говора, јавља извештач РТС-а из данске престонице. Наоружани нападач је у бекству. У одвојеној пуцњави, рањене три особе.

01.30 - Нова пуцњава, овај пут код синагоге у Копенхагену. Три особе рањене, укључујући двојицу полицајаца. Нејасно да ли је овај инцидент у веѕи са терористичким нападом, саопштила полиција.

20.15 – РТС-ов извештач из Копенхагена јавља да је, према полицији, напад извршила једна особа - младић арапског порекла.

20.00 – Пуцњава у Копенхагену највероватније је била терористички напад, саопштила је безбедносна служба Данске.

18.40 – Француски амбасадор верује да су нападачи имали "исте намере као нападачи на Шарли ебдо", преноси АФП.

18.00  Један мушкарац је преминуо након пуцњаве у Копенхагену.

Нападачи су испалили око 40 метака у прозор кафића Културног центра "Крутонден" у Копенхагену у ком су карикатуристи расправљали о слободи говора и исламу на скупу под називом "Уметност, богохуљење и слобода изражавања".

Полиција је саопштила да је у пуцњави страдао 40-годишњи мушкарац. Тројица рањених полицајаца су ван животне опасности, наводи полиција.

Према најновијим наводима полиције, напад је извршила једна особа – мушкарац арапског порекла, стар између 25 и 30 година, јавља РТС-ов извештач из Копенхагена Владимир Банић.

Први извештаји су указивали на то да су напад извршиле две маскиране особе, које су се затим са оружјем почеле да беже. У пуцњави је коришћено аутоматско оружје.

Сумња се да је мета био карикатуриста Ларс Вилкс, који је раније цртао Мухамеда као пса, а један од организатора догађаја рекао је за АП да Вилкс није повређен.

Пуцњава се догодила током говора француског амбасадора, који је потом на Твитеру написао да је жив и неповређен.

Француски амбасадор Франсоа Зимре изјавио је да је неко пуцао споља и оценио да је намера нападача била иста као намера терориста који су 7. јануара у париском сатиричном листу Шарли ебдо убили 12 људи.

"Пуцали су на нас споља. Имали су исту намеру као са Шарли ебдоом, али нису успели да уђу (у кафе)", рекао је Зимре.

"Мислим да је било 50 хитаца, али полицајци наводе број од 200. Неки меци су прошли кроз врата и сви смо легли на под", додао је француски амбасадор.

Полиција је учеснике скупа евакуисала блиндираним аутобусом.

Премијерка: Земља у стању повишене приправности

Данска премијерка Хеле Торнинг-Шмит изјавила је да је земља у стању повишене приправности након "терористичког напада" у Копенхагену чија је мета, према наводима полиције, био контроверзни шведски уметник.

"Ми смо сада сигурни да је напад био политички мотивисан, и стога да је реч о терористичком нападу", казала је она новинарима у близини места напада у којем је један цивил убијен а тројица полицајаца рањена.

"У читавој земљи је стање повишене приправности", додала је, пренео је Ројтерс.

Иначе, једна Американка је прошле године добила десет година затвора због завере против Вилкса. Два мушкарца су 2010. године ухапшена после покушаја да запале Вилксову кућу на југу Шведске.

Пре нешто више од месец дана, 17 људи убијено је у Француској, за три дана насиља, које је почело нападом исламиста на редакцију француског сатиричног недељника "Шарли ебдо" у Паризу, из освете због објављивања карикатура пророка Мухамеда.

О данашњем нападу обавештен је француски председник Франсоа Оланд, који је најавио да ће у Копенхаген што пре отпутовати министар унутрашњих послова Бернар Казенев.

Оланд је изјавио саучешће данском премијеру Хеле Торнинг-Шмиту, а овај, како је рекао терористички напад, осудио је шеф француске дипломатије Лоран Фабијус.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару