Читај ми!

Украјина, "крваво одбројавање" до почетка примирја

Иако би оружје на истоку Украјине до краја дана требало да заћути, у најновијим сукобима погинуло је најмање 28 цивила и војника. Проруски борци појачали офанзиву на Дебаљцево, тврде власти у Кијеву. Премијер Украјине Арсениј Јацењук не верује у одрживост Споразума из Минска и индиректно тражи испоруку наоружања Кијеву.

22.50 - Ступило на снагу примирје у источној Украјини.

20.40 - Ако се не смире борбе, увешћу војну управу у Украјини, поручује Петро Порошенко, преноси Интерфакс.

18.50 - Проруски активисти наводе да неће вршити никакве војне акције ван Доњецка, али ће одговорити ако украјинска војска буде отворила ватру, преноси Раша тудеј.

15.00 - Украјински председник Петро Порошенко именовао бившег грузијског председника Михаила Сакашвилија за једног од својих саветника, јавља Раша тудеј.

14.10 - Власти "Доњецке и Луганске Народне Републике" предложиле Кијеву да размотри листу са низом приоритетних амандмана на Устав Украјине, јавља Тас.

13.40 - Две особе погинуле у гранатирању центра Доњецка, јавља АФП.

12.30 - Пентагон објавио сателитски снимак на којем се, како се тврди, види нагомилавање рускe артиљерије.

12.00 - Шеф регионалне полиције Вјачеслав Аброскин тврди да проруски активисти "уништавају" Дебаљцево, јавља АФП.

Док "сат откуцава" до почетка примирја, САД тврде да Русија и даље размешта тешко наоружање, а Кијев упозорава да је гранатирање цивилних области појачано, преноси Танјуг.

Председник Украјине Петро Порошенко рекао је да је стално бомбардовање цивила на истоку земље, које изводе проруске снаге, већ подрило мировни план склопљен у четвртак у Минску, наводи АФП.

"Нажалост, после споразума из Минска, руска офанзива је значајно појачана. Ми и даље сматрамо да је споразум доведен у велику опасност", рекао је Порошенко после састанка с мађарским премијером Виктором Орбаном.

Представник штаба проруских активиста у "Доњецкој Народној Републици" Едуард Басурин рекао је да устаници намеравају да се "чврсто придржавају" режима прекида ватре, додајући, међутим, да ће се на могуће "провокације непријатеља адекватно реаговати".

Басурин је саопштио да су током протекла 24 сата у гранатирању Доњецка погинуле четири особе а девет рањено, а да је артиљерија украјинских снага гађала "практично све" делове града.

У међувремену, шеф регионалне полиције Вјачеслав Аброскин истиче да су проруски активисти појачали офанзиву на Дебаљцево. "Побуњеници уништавају Дебаљцево. Не престаје артиљеријска паљба на стамбене и административне зграде. Град је у пламену", написао је Аброскин на свом Фејсбук налогу.

И украјинска војска је раније данас саопштила да се најжешће борбе воде око Дебаљцева, између Доњецка и Луганска, упоришта проруских активиста, као и у близини Маријупоља, на обали Азовског мора.

Побуњеници, су, навела је војска, јутрос кренули у офанзиву лансирним ракетама и тенковима на југоисточни део Дебаљцева, где се већ недељама воде жестоке борбе.

Припадници волонтерских јединица који учествују у одбрани Маријупоља, саопштили су да су "руска блиндирана возила без ознака" ушла на украјинску територију из Новоазовска, града који се налази на граници с Русијом и под контролом је проруских побуњеника.

Према подацима "Штаба за антитерористичку операцију", током протекле ноћи проруске снаге активно су нападале положаје украјинске војске у околини Доњецка, напето је и код Луганска, а наставља се пуцање на Чермалик код Маријупоља, на обали Азовског мора.

С друге стране, представници "Луганске Народне Републике" су саопштили да је почело са повлачењем тешког наоружања са линије додира а да "борци остају на положајима", пренео је Тас.

Власти самопроглашених области на истоку Украјине предложиле су Кијеву да размотри листу са низом приоритетних амандмана на Устав те земље.

Међу главним одредбама је право одређених региона да самостално одређују и формирају структуру локалне самоуправе, децентрализација буџетско-финансијског и пореског система и давање званичног статуса руском и другим језицима националних мањина у одређеним регионима.

Говорећи о предлозима, представник побуњеника Денис Пушилин је казао да би децентрализација буџетско-финансијског и пореског система подразумевала и могућност формирања на одређеним територијама слободних економских зона и посебних економског режима, пренео је Тас.

Јацењук: Руси ће "првом приликом" прекршити споразум

У интервјуу немачком таблоиду Билд, украјински премијер Арсениј Јацењук рекао је да не верује у одрживост Споразума из Минска, индиректно тражећи испоруку наоружања Украјини.

Јацењук је оценио да "нема сумње" у то да ће Русија учинити све да мировни процес ослаби и индиректно захтевао испоруку оружја Украјини.

"Да би се агресор зауставио, нису довољни руски потписи. Они (Руси) ће то прекршити у првој могућој прилици", рекао је Јацењук и додао да је најбоља гаранција сигурности јака украјинска држава, способна за одбрану, која би била "у позицији да одбрани себе, али и цео европски простор".

Јацењук је оптужио руског председника Владимира Путина да има хегемонијалне снове.

"Путинов највећи сан је поновно успостављање хегемонијалне контроле над Украјином, што би могло да створи једну нову верзију СССР-а", рекао је Јацењук, нагласивши да се у руско руководство не може имати поверења.

На питање како ће ићи даље, Јацењук је одговорио да они сада чекају да "терористи које Русија инспирише и контролише" испуне један од најважнијих делова sпоразума из Минска, а то је обустава ватре.

Савет безбедности УН ванредно о Украјини?

На предлог Русије, Савет безбедности УН требало би да сутра одржи ванредну седницу на којој ће се разматрати нацрт нове резолуције о Украјини. 

Могуће одржавање седнице потврђено је у сталном представништву Кине, која у фебруару председава СБ УН.

"Седница ће, могуће, бити одржана у недељу, али сада није познато тачно време. Ако се она и одржи, на њој ће бити усвојена резолуција ради подршке договора достигнутих у Минску", рекао је кинески представник.

Франс прес преноси да се у нацрту резолуције, у који је француска агенција имала увид, све стране позивају на пуно поштовање мера за достизање мира, укључујући успостављање режима прекида ватре, који почиње вечерас у поноћ по украјинском времену.

Агенција подсећа да је генерални секретар Бан Кимун позвао све стране да испуњавају обавезе како би био окончан десетомесечни рат, у ком је погинуло најмање 5.300 људи а милион њих расељен.

У четвртак су у Минску завршени маратонски преговори лидера земаља "Нормандијског квартета" – Владимира Путина, Петра Порошенка, Ангеле Меркел и Франсоа Оланда.

Истовремено је одржан сусрет трилатералне Контакт групе, уз учешће бившег председника Украјине Леонида Кучме, изасланика за хуманитарна питања Виктора Медведчука, лидера "Доњецке и Луганске Народне Републике" Александра Захарченка и Игора Плотницког, специјалне представнице ОЕБС-а Хајди Таљавини и амбасадора Русије у Украјини Михаила Зурабова.

После сусрета саопштено је да је постигнут договор о прекиду ватре у одређеним рејонима Доњецке и Луганске области почев од 15. фебруара, повлачењу тешког наоружања и мерама за политичко решавање ситуације.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару