"Гардијан": ХСБЦ банка радила и са криминалцима

Швајцарски огранак британске банке ХСБЦ сакрио је велике суме новца за људе који су суочени са оптужбама за озбиљна кривична дела, попут кријумчарења дроге, корупције или прања новца, објавио је британски лист "Гадријан".

У оквиру серије текстова о незаконитом пословању ХСБЦ, Гардијан је већ пренео податке "Свисликса" које је објавио конзорцијум истраживачких новинара и европских медија, да је та банка помагала богатим клијентима, укључујући неке из Србије, да избегну порезе и сакрију милионе долара.

Упркос законској обавези од 1998. да спроводи посебне провере код ризичнијих клијената, ХСБЦ је отварао рачуне особама умешаним у шест чувених скандала у Африци, укључујући највећи корупционашки случај у Кенији, трговину "крвавим" дијамантима и неколико спорних продаја војне опреме, пише данас Гардијан.

ХСБЦ је такође држао средства за банкаре оптужене за пљачку фондова из држава бившег Совјетског Савеза, као и људи умешаних у корупцију у државну нафтну компанију на Малти, кријумчарење кокаина из Доминиканске Републике и допинг професионалних бициклиста у Шпанији.

Швајцарски огранак је имао и рачуне за, како се наводи, "политички изложене људе", што значи више политичке званичнике или њихове рођаке с повећаним ризиком за умешаност у корупцију, прање новца или избегавање међународних санкција, при чему нема много назнака о додатним проверама њихових активности.

Умешаност ХСБЦ-а у сумњиво пословање зависи од случаја до случаја, показују подаци "Свисликса", наводи Гардијан.

У неким случајевима, тајни рачуни су, изгледа, били директно коришћени за трансакције у корупцији, док је у другима банка обезбеђивала услуге појединцима који су јавно оптужени за незаконито поступање.

Суочен с новим подацима, ХСБЦ је за Гардијан признао да је после куповине банке у Женеви 1999, "било превише високоризичних рачуна", а да су стандарни провере били ниски.

Та банка је одбила да расправља о детаљима појединачних клијената, али је поручила да је предузела мере за решавање проблема: затворила је рачуне особа које нису могле да докажу испуњавање пореских обавеза, престала је да отвара рачуне у случајевима када није могућа обавезна контрола, док је пооштрила процедуре за спречавање прања новца.

ХСБЦ банка је и раније била на удару због непроверавања клијената - одбор Сената Конгреса САД био је веома критичан због лоше контроле прања новца у тој банци уз оптужбе менаџмента да нису узимали у обзир везе с финансирањем терористичких група.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару