Читај ми!

Бан: Спровести обавезе из Минска

Генерални секретар УН Бан Кимун позвао је Русију и Украјину да спроведу прекид ватре и друге преузете обавезе из Минска. Бан Кимун упозорио је да се "Јемен распада пред нашим очима" и да међународна заједница не може да остане по страни и то гледа.

 "Очекујем да обавезе које су предузете у Минску буду поштоване од (заинтересованих) страна", навео је Банов портпарол у саопштењу.

Генерални секретар УН позвао је све стране да "обезбеде да истински и трајан прекид ватре почне 15. фебруара како је договорено, утирајући пут ширем политичком решењу сукоба, на основу споразума из Минска", пренела је агенција АФП.

Бан Кимун упозорио је претходно да се "Јемен распада пред нашим очима" и да међународна заједница не може да остане по страни и то гледа. 

Први човек УН је о "распадању" Јемена говорио у обраћању Савету безбедности Уједињених нација, који је сазвао хитан састанак о јеменској кризи, преноси Бета.

"Не можемо се задовољити да немоћно гледамо то распадање", поручио је Бан.

Бан Кимун се обратио Савету безбедности пре извештаја изасланика УН за Јемен Џамала Беноамара, путем видео-линка из главног града Јемена, Сане.

Јемен је у кризи био месецима, док су шиитски побуњеници Хути опседали главни град Сану, а затим и завладали.

Хути су прошле недеље распустили парламент и преузели власт после вишемесечних сукоба. Председник Абед Рабо Мансур Хади и његови министри су у кућном притвору, а поднели су и оставке.

Бројне стране амбасаде, међу којима америчка и британска, затворене су ове недеље а особље је евакуисано због политичке кризе и опасности, пошто су шиитски побуњеници завладали великим делом земље.

Бан Кимун је међу изазовома с којима се Јемен суочава навео "опасну политичку кризу", "растуће сецесионистичке тензије на југу" и тешку хуманитарну кризу која погађа 16 милиона људи.

Сви ти изазови представљају претњу регионалном и међународном миру и безбедности, рекао је генерални секретар УН. 

Позвао је све стране у Јемену да почну преговоре и да сарађују у доброј намери да би се "што пре поново успоставила легитимна влада".

Забринутост је порасла када су шиитски Хути побуњеници прогласили да су преузели власт у тој земљи где делује један од најопаснијих огранака Ал Каиде.

Изасланик УН Беноамар је упозорио да нестабилност у Јемену може да створи услове за поновно појављивање Ал Каиде на Арабијском полуострву.

Беноамар је рекао да је земља на раскршћу и да ће или запасти у грађански рат или ће почети да се спроводи политичка транзиција. 

Како је рекао, упркос тешкоћама УН неће отићи и наставиће разговоре са свим актерима у тој кризи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару