Брисел опрезан према договору из Минска

Лидери Европске уније на ванредном самиту у Бриселу поздравили су споразум о примирју постигнут у Минску и поручили да само његова потпуна примена може да води укидању санкција према Русији. На самиту први пут учествује грчки премијер Алексис Ципрас, чија је влада одбацила досадашњи европски програм за решење грчке дужничке кризе.

Право из Минска, после 17 сати преговора о решавању украјинске кризе, немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Франсоа Оланд и председник Украјине Петро Порошенко стигли су у Брисел на ванредни самит шефова држава чланица Европске уније.

"Сада је на испиту одговорност оних који су потписали договор и земаља које су посебно биле ангажоване последњих дана. Ово је кључни период јер је потписан договор који даје наду, али који још увек може да крене у било ком правцу", каже председник Француске Франсоа Оланд.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон рекао је да је оно што се догађа на терену важније од папира.

"Ако је реч о истинском прекиду ватре у Украјини, ми то поздрављамо. Акције на терену су важније од речи на папиру. Владимир Путин треба да зна: ако се његово понашање не промени, санкције се неће укидати", каже Камерон.

Више него опрезно, ЕУ лидери поздравили су вест о споразуму о примирју у Украјини уз ограду да треба сачекати његову примену. Вести из Минска ће вероватно склонити са стола дебату о наоружавању Украјине, али санкције према Русији за сада остају на снази – најкраће до следећег састанка у марту.

Друга тема која задаје главобољу јесте питање Грчке. Први пут на европском самиту учествује премијер Ципрас, и то само дан након што је потпуно пропао покушај министара финансија еврозоне да се са грчким колегом договоре о наставку европске помоћи Грчкој.

"Сигуран сам да ћемо заједно постићи прихватљиво решење које ће залечити ране од мера штедње у Европи и вратити Европу на пут раста и социјалне кохезије", каже Ципрас.

Немачка канцеларка Ангела Меркел нагласила је да се кредибилитет Европе темељи на споразумима и поузданости.

"Радујем се сусрету са новим премијером и наглашавам да Европска унија увек тежи компромисима. Али кредибилитет Европе темељи се на споразумима и потреби да будемо поуздани према партнерима", рекла је Меркелова.

Грчка влада одбија да прихвати продужење пакета помоћи договореног са ЕУ који заузврат тражи даље мере штедње и реформе.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару