Арапске земље без јасне стратегије против ИС

Јордан жели да се освети Исламској држави за стравично погубљење свог пилота, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин га у томе подржавају, али су арапске земље подељене у погледу стратегије за борбу против џихадиста, које само копнена офанзива може да уништи, наводи британски лист "Гардијан".

Исламска држава (ИС) је намеравала да терорише своје непријатеље када је снимила погубљење јорданског пилота који је спаљен жив у једном кавезу и очито се надала да ће ослабити решеност арапских држава које су се придружиле глобалној коалицији на челу са САД у борби против џихадистичке организације, пише Гардијан, преноси Танјуг.

Изгледа, међутим, да је крајње брутално погубљење, чији је снимак прошле недеље обишао свет, уместо тога разјарио арапске владе и муслиманске верске власти и подстакао их на још жешћу борбу против ИС, изражену оштром осудом и војним потезима о којима се доста говори, али који су - ограничени, истиче се у анализи.

Разгневљен спаљивањем пилота Муада ал-Касасбеха, као и претњом да ће и други пилоти доживети исту судбину, Аман је послао 20 борбених авиона да бомбардују источну Сирију од прошлог уторка, што је највећа његова ваздушна операција од шестодневног рата 1967.

Уједињени Арапски Емирати, још једна сунитска арапска чланица коалиције, послали су ловце Ф-16 у Јордан, саопштивши да је сарадња арапских земаља неопходна како би се ставила тачка на "монструозне акције терористичких гангова".

И Саудијска Арабија и Бахреин, такође арапски партнери америчког председника Барака Обаме, издали су саопштења у којима исказују солидарност са јорданском краљевином.

А у Каиру је шеик Ахмед ал-Тајеб, велики имам Ал-Аџара, водеће светске институције за сунитско образовање, осудио ИС која, како је навео, води рат против Бога и пророка и стога заслужује смртну казну, распеће и одсецање удова.

Арапско учешће се сматра кључним за кредибилитет Обаминог циља "слабљења и уништења" ИС, али је оно значајно не само у политичком смислу, већ и у војном, наводи Гардијан у својој анализи.

Ниједна од арапских земаља ништа не каже о бојазни њихових пилота од одмазде џахидистичких симпатизера код куће.

"То је део проблема. Људи чак нису ни знали да Јордан бомбардује ИС", објашњава неименовани западни дипломата са седиштем у Аману.

Ова ограниченост у акцији, која је, међутим, разумљива, тешко да наговештава значајне промене у вођењу борбе против ИС.

"Гнев Јордана је оправдан, али на војном плану он не може много тога да предузме", каже Мустафа Алани из Заливског истраживачког центра у Дубаију.

"Они се свете за брутално убиство свог пилота, али имају само 20 авиона Ф-16... Ваздушни напади умногоме зависе од људског фактора као и електронског обавештавања, а тачно обавештавање је овде у очитом недостатку. Домети су веома ограничени", истиче он.

Алани и други аналитичари сматрају да наде у интензивирање борбе против ИС сада треба полагати не у ваздушне нападе, већ у обећану копнену офанзиву у Ираку, а посебно на Мосул, мада арапске копнене снаге у тој офанзиви неће учествовати.

Амерички званичници кажу да ће бити потребне копнене снаге да би се ИС поразила и у Ираку и у Сирији, али инсистирају на томе да би те снаге требало да буду сачињене од Ирачана и умерених сиријских побуњеника.

САД су већ почеле да обучавају ирачке снаге, док план за обуку и опремање Сиријаца треба да почне у пролеће.

Арапске земље су и даље прилично резервисане у погледу Обамине укупне стратегије за Блиски исток, слажу се регионални експерти.

"Стравична и провокативна природа Касасбехвог погубљења је моментално ублажила критике на рачун коалиције и навела арапске челнике да 'покажу мишиће'", објашњава Емил Хокајем, аналитичар Међународниг института за стратешке студије.

"Међутим, ова трагедија тешко да ће значајније изменити мишљење арапских земаља о овој кампањи. Њихово неслагање у погледу стратегије САД, уз исфрустрираност због развоја догађаја у Ираку и забринутост због Ирана, и даље је снажно", закључује експерт института са седиштем у Британији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару