Криза у Украјини, рат или мир

Лидери Украјине, Русије, Француске и Немачке састали су се у Минску, како би покушали да нађу мирно решење за украјинску кризу. Планирано је да учесници састанка потпишу заједнику Декларацију о примени споразума из Минска.

01.36 - После серије конфузних информација, извор у француском преговарачком тиму потврдио да се преговори настављају.

22.34 -Контакт група је направила неколико помака, рекао је преговарач Народне Републике Доњецк Денис Пушилин и истакао да је још рано да се говори о било каквим резултатима.

21.15 - Министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј рекао је да би вечерас могао да буде усвојен координиран документ, јавила је руска агенција Тас. 

20.20 - Планирано је да учесници састанка потпишу заједнику декларацију о примени споразума из Минска. Тренутно учесници састанка и Контакт група разматрају резултате разговора, каже белоруски шеф дипломатије Владимир Макеј, јавља Раша тудеј.

18.20 - Почели преговори о украјинској кризи у Минску.  

16.30 - Владимир Путин и Петро Порошенко допутовали у Минск. 

16.00 - Ангела Меркел и Франсоа Оланд стигли у Минск, јавља РТ. 

15.30 - Могерини: Разговори у Минску су прекретница у украјинској кризи. 

13.30 - Украјина је спремна да уведе ванредно стање, каже Петро Порошенко. 

Председници Француске, Русије и Украјине – Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко и немачка канцеларка Ангела Меркел разговорају у Минску о разрешењу украјинског конфликта.

Председник Украјине Петро Порошенко рекао је да је Кијев спреман да уведе ванредно стање широм земље ако се сукоб на истоку Украјине и даље настави.

Говорећи уочи сусрета лидера Француске, Немачке, Русије и Украјине у Минску, Порошенко је рекао да ће кључна позиција Кијева у разговорима бити усмерена на постизање безусловног прекида ватре, али је истакао да је Украјина, ако треба, војно спремна да се брани, пренела је агенција Ројтерс.

"Ја, влада и парламент смо спремни да спроведемо одлуку о увођењу ванредног стања на свим територијама Украјине", рекао је украјински председник на састанку владе.

"Ми смо за мир... (али) наша земља треба да буде одбрањена и ми ћемо то радити до краја", рекао је Порошенко.

Порошенко је истакао да је Украјина била и да ће остати јединствена држава, и да је "федерализација семе које неће пустити корен на украјинској земљи".

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини оценила је да ће самит у Минску бити "прекретница" у украјинској кризи и позвала је Москву да буде "одговоран актер" и помогне у окончању сукоба.

"То ће бити прекретница која ће одредити да ли ће ствари кренути набоље или нагоре", рекла је Могеринијева у интервјуу агенцији Франс прес.

Уколико договор не буде постигнут, "онда ће, у најмању руку, бити забрињавајуће све опције, све могућности које се могу замислити за Украјину, али и за саму Европу, као и за односе између Русије и ЕУ и остатка света", нагласила је она и додала да ће, чак и у случају мировног договора, и даље бити изазова.

Могеринијева је оценила да ће Русија у Минску имати прилику да искористи утицај на проруске активисте у Украјини ради постизања мира.

"Постоји шанса да Русија покаже да је одговоран актер. Почетак јесте заустављање сукоба на истоку Украјине", додала је она.

Министар спољних послова Француске Лорен Фабијус рекао је данас да су ти разговори последња шанса за преговарање.

"Разговори (о Украјини у Минску) биће веома тешки. Пресудно је да се спречи рат у Европи. Споразум би требало да буде постигнут и не би требало да буде само мртво слово на папиру. Потребно је да буде примењен", истакао је француски шеф дипломатије.

Решење украјинске кризе, истакао је Фабијус, треба да буде политичко. "Француска не планира да снабдева оружјем (Украјину)", рекао је Фабијус.

Фабијус је рекао да су будући статус источних украјинских региона, механизми којима се гарантује интегритет украјинских граница и услови примирја – међу темама које још нису решене после припремних разговора на нижем нивоу у Минску.

У међувремену, најмање четири особе су погинуле у артиљеријској паљби недалеко од аутобуске станице и једне фабрике у Доњецку, упоришту руских сепаратиста на истоку Украјине.  

Представници побуњеника у Доњецку рекли су да је један возач аутобуса погинуо у нападу, као и три радника фабрике за обраду метала, јавља Бета.

Истовремено је портпарол украјинске војске рекао да је 19 војника погинуло и 78 повређено у последња 24 сата у борбама на истоку Украјине.

Линкевичијус: Боље хладни, него врући рат

Министар спољних послова Литваније Линас Линкевичијус је у интервјуу бечком дневнику Пресе рекао да не очекује да ће Русија дестабилизовати или напасти Литванију, иако постоје померања на руској страни, као што су војни авиони који, наводно, у близини границе лете са искљученим транспондером.

Он је издавање приручника за грађане у вези са понашањем у случају рата оправдао тиме да је логично да се "појача национална безбедност" када један сусед нападне другог.

Линкевичијус je потврдио да је његова земља већ испоручила наоружање Украјини и критикује поједине чланице ЕУ, као што је Аустрија, које се залажу за "умирење, док не буде прекасно".

"Ми смо Украјину до сада помогли на све могуће начине – како хуманитарно, политички, тако и војно, између осталог и са дефанзивним наоружањем", рекао је Линкевичијус и додао да је међу испорученим наоружањем било и "смртоносно оружје", не желећи да износи друге детаље.

"Док ми разговарамо – умиру људи. Агресија против Украјине је ескалирала на опасно висок ниво. Хладни рат је бољи од врућег рата, а то што се крећемо ка томе није био избор Кијева или Европе, већ Кремља", оценио је он.

Шеф литванске дипломатије каже да "сепаратисти" добијају тешко наоружање и да се не може чекати и водити политика смиривања док други украјински градови буду запоседнути.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару