Хаос у Јемену, стране дипломате одлазе

После САД, одлуку да затворе амабасаде у главном граду Јемeна, Сани, донеле су и Велика Британија и Француска. Још европских земаља планира да затвори своја дипломатска представништа у Јемену, након што су шиитски побуњеници завладали великим делом те земље на југу Арабијског полуострвa.

Стејт департмент је потврдио прошле ноћи да је затворена Амбасада САД у Јемену и евакуисано особље због политичке кризе и опасности, преноси Бета.

Затворена је и Амбасада Велике Британије у главном граду Јемена, Сани, а особље је јутрос евакуисано. У саопштењу, британски министар за Блиски исток Тобиjас Елвуд позвао je држављане Велике британије који су још у Јемену да "одмах напусте" ту земљу, преноси Бета.

И амбасаде других европских земаља у Јемену планирају затварање и евакуацију свог особља због погоршања политичке и безбедносне ситуације, преноси агенција АФП позивајући се на западни извор.

Амбасада Француске је од јутрос затворена, а дипломатски представници не одговарају на телефонске позиве.

Док су политички разговори под окриљем УН о решавању кризе у застоју, побуњеници који су запосели Сану и северни део Јемена, настављају војну офанзиву у центру земље.

Јемен је у кризи био месецима, док су шиитски побуњеници Хути, повезани са Ираном, опседали главни град, Сану, а затим и завладали.

Стејт департмент је издао путно упозорење држављанима САД да не путују у Јемен, а онима који су већ тамо, да га хитно напусте.

Иако САД кажу да ће се операције против Ал Каиде наставити у Јемену, политички гледано, затварање амбасаде је ударац председнику САД Бараку Обами који је подржавао владу свргнутог председника Јемена Абеда Рабоа Мансура Хадија, као узорну за борбу против тероризма.

Затварање амбасаде САД ће такође отежати операције ЦИА у Јемену, кажу званичници.

Главна улога ЦИА у Јемену јесте прикупљање података о припадницима Ал Каиде на Арабијском полуострву и извођење напада на њих дроновима.

Хути су прошле недеље распустили парламент и преузели власт после вишемесечних сукоба. Председник Хади и његови министри су у кућном притвору, а поднели су и оставке.

Америчка амбасада у Јемену је трећа у арапском свету која је затворена од избијања Арапског пролећа децембра 2010. године. Друге две су амбасаде у Дамаску, у Сирији (2012), и у Триполију, у Либији, (2014).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару