Земан: Укидање санкција Русији најкасније за годину дана

Председник Чешке Милош Земан очекује да ће санкције које је Запад увео Русији због сукоба у Украјини бити укинуте најкасније за годину дана. Земан оцењује да санкције не служе ничему, немају утицаја на руску привреду и само дижу популарност председника Русије Владимира Путина и јачају ауторитарни карактер режима у Кремљу.

Милош Земан је у интервјуу чешком таблоиду Блеск рекао да санкције Запада немају никакав ефекат на руску привреду, а да је руску рубљу оборио пад цена нафте пошто је Русија велики извозник, преноси Бета.

"Санкције само јачају ауторитарни карактер руског режима, јачају популарност председника Путина чак до 90 одсто, значи дају потпуно супротне ефекте него што је било замишљено", рекао је Земан.

Председник Чешке додао је да се на случају Кубе показало да санкције нису делотворне, те да их није било, Куба би била данас демократска земља.

"Ја не помажем Путину, већ томе да између Русије и Чешке постоје нормални трговински, привредни односи који не би били оптерећени санкцијама, које никако не помажу. Само воде до тога да ће након укидања санкција које очекујем најкасније за годину дана места са којих су се повукла у Русији чешка предузећа попунити француске, немачке, америчке и британске компаније", рекао је Земан.

Земан је истовремено оштро одбио тврдње да својим критикама санкција само служи пропаганди Кремља и подсетио је да су санкције критиковали и аустријски, словачки и мађарски премијер.

Чешки председник се јесенас због Русије посвађао са националним јавним радио сервисом Радиожурнал који је годинама емитовао интервјуе са председницима.

Радио је одбио да емитује те разговоре из замка Лани уживо, зато што је радио кажњен пошто водитељ није успео да обузда председника када се вулгарно изражавао о руској панк групи Пуси рајот.

Земан је инсистирао да редовни месечни разговор са њим иде уживо и зато се договорио да убудуће разговоре даје једном приватном радију и најчитанијем чешком таблоиду Блеск, који је прву емисију разговора из Лана преносио јуче.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару