Јорданска авијација се свети џихадистима

Јордан је из ваздуха извео 56 напада на магацине оружја, центре за обуку и касарне војске Исламске државе. У међувремену, ескадрила борбених авиона Ф-16 из Уједињених Арапских Емирата стигла је у Јордан.

Жестоки удари Јордана уследили су након што је Исламска држава објавила снимак спаљивања јорданског пилота, а информације о нападима дао је новинарима командант јорданских ваздухопловних снага, генерал Мансур ел Џабур, јавља Бета.

Емирати су навели да су послали борбене авионе да пруже подршку Јордану, а званичник владе из Амана додао је да ће они учествовати у нападима на снаге Исламске државе.

Јордански званичници заложили су се за оштру одмазду због убиства пилота Муата ел Касеасбеха из Јордана, кога је заробила Исламска држава и потом га спалила у кавезу у којем га је држала, а снимак објавила на интернету.

Џабур је навео да је Јордан бомбардовањем положаја Исламске државе постигао оно чему је тежио – "освету за Муата". "И ово није крај. Ово је почетак", додао је он.

Последњих дана, јордански званичници упућивали су оштра упозорења Исламској држави, наводећи да одмазда неће престати све док та екстремистичка група не буде уништена.

САД и неколико арапских земаља, укључујући и Јордан, бомбардују од септембра положаје Исламске државе у Сирији, што су раније против екстремистичких мета у Ираку почели авиони САД и других земаља.

Циљ кампање је да се потисне та џихадистичка организација, која је освојила велике делове територија Ирака и Сирије и на њима прогласила "калифат".

Према речима јорданског генерала, од почетка бомбардовања погинуло је око 7.000 војника Исламске државе чије се снаге процењују на више од 40.000 људи.

Саудијска Арабија, Јордан, Бахреин и Емирати учествују у ваздушним ударима у Сирији, са логистичком подршком Катара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару