Joрдан жели немилосрдну освету

Након што је Исламска држава брутално погубила јорданског пилота, широм Јордана кренуо је талас националистичких протеста. Joрданци желе да њихов краљ Абдулах пооштри борбу коју је коалиција, предвођена САД, предузела против екстремиста.

У Караку, родном крају убијеног пилота, људи су критиковали владу због неуспеха да  испреговара ослобађање Муата ел Касаесбех. Међутим, они сада желе да држава пооштри борбу коалиције са џихадистима у Сирији и Ираку, јавља Ројтерс.

Стотине Јорданаца изјавило је саучешће породици пилота кога су џихадисти живог спалили. Међу њима били су званичници краљевине, министри. 

"Маутова смрт је удружила све Јорданце", рекао је војни кадет Салем Крајшан (24) и додао да је он био прави херој.

Јордан је део коалиције, предвођене САД, која врши ваздушне нападе на положаје екстремиста. Међутим, Јорданци у почетку уопште нису давали подшку државном врху у тој борби.

Грађани Јордана плашили су се нестабилности на границама земље, али и због могућности да би исламисти могли да нападну и њихову земљу.

Али када је пилот брутално убијен, што је наишло на осуду широм света, многи су почели да се преиспитују.

"Муат је отишао да се бори за толерантнији ислам, али и да уништи те хијене. Љутња сада иде својим током и осветићемо се", рекао је Калед ел Караки, бивши главни краљевски судија, након изјављивања саучешћа Муатовој породици.

Додао је да се за битку против џихадиста сада може рећи и да је њихов рат.

"Ми сада бијемо нашу битку, али и рат за цео ислам", нагласио је Калед ел Караки.

И Јордански краљ Абдулах обећао је да ће против Исламске државе водити "немилосрдан рат", као одговор на спаљивање пилота.

"Ми водимо овај рат да заштитимо нашу веру, наше вредности и људске принципе и наш рат због њих ће бити немилосрдан и ударићемо их на њиховој земљи", рекао је краљ на састанку посвећеном безбедности, због кога је скратио посету САД.

Недељу дана су трајали покушаји да се осуђена Ирачанка размени за заробљеног јорданског пилота Муата ел Касаесбеха. 

Међутим, када су пилота живот спалили, власти у Јордану су се осветиле тако што су убили џихадисткињу Саџиду ел Ришави, која је у затвору чекала смртну казну за учешће у терористичком нападу на Аман 2005. године, када је погинуло 60 људи.

Погубљен је и Зијад Карболи, припадник Ал Каиде, осуђен пре седам година за убиство јорданског држављанина. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару