Дачић позвао на тродневно примирје у Украјини

Председавајући ОЕБС-а, министар спољних послова Ивица Дачић, позвао је сукобљене стране на истоку Украјине да обуставе све војне активности и да хитно прогласе тродневно примирје које би омогућило евакуацију цивила.

Поводом наставка тешких оружаних сукоба у околини Дебалцева и погоршања хуманитарне ситуације у том региону источне Украјине, Дачић је жали због људских жртава и позвао све стране да се уздрже од насиља, наводи се у саопштењу ОЕБС-а, које преноси Бета.

Председавјући ОЕБС-у је из хуманитарних разлога, упутио позив странама укљученим у сукоб у и око области Дебалцево на локално, тродневно примирје, које треба одмах да ступи на снагу, а које би подржала специјална посматрачка мисија ОЕБС-а.

Према његовој оцени, то би омогућило хитну евакуацију цивилног становништва из зоне сукоба.

Дачић је замолио и специјалног изасланика председавајућег ОЕБС-у у Трилатералној контакт групи амбасадорки Хајди Таљавини да овај предлог изнесе унутар овог тела.

Примирје би требало да буде искоришћено и за непосредан наставак консултација са циљем обезбеђивања одрживог прекида ватре и потпуну примену протокола и меморандума из Минска, истакао је Дачић, уз напомену да ова два документа остају основа за мирољубиво решење кризе.

Дачић је истовремено подсетио на то да је Трилатерална контакт група спремна да се ангажује у таквим консултацијама, додаје се у саопштењу.

И висока представница Европске уније за спољну политику Федерика Могерини придружила се Дачићевом апелу, како би се омогућла евакуација цивила.

Растућа спирала насиља на истоку Украјине мора да се заустави. Сукоби изазвани офанзивом сепаратистичких снага, посебно око Дебалцева изазивају људску патњу и подривају све напоре за постизање политичког решења, навела је Могеринијева.

Висока представница ЕУ је нагласила је да је "гранатирање цивила, ма где се дешавало, тешко кршење међународног хуманитарног права" и да "артиљерија одмах мора бити повучена из насељених области", а "цивилима мора бити омогућено да безбедно напусте зону сукоба".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару