Нова пропаст преговора о Украјини

Преговарачке стране напустиле разговоре у Минску након четири сата, јавља Ројтерс. Кијев: У последња 24 сата на истоку погинуло троје цивила и 15 украјинских војника.

После више од четири сати разговора у Минску, представници Украјине, Русије, проруских aктивиста и ОЕБС-а прекинули су састанак, на којем је требало да се отворе мировни преговори за исток Украјине. Састанак је био договорен после дугих телефонских консултација са свим странама, ексклузивно сазнаје РТС.

Украјинске власти за прекид разговора оптужују представнике активиста да су испостављали ултиматуме и подривали састанак Контакт групе, преноси Интерфакс.

Представник Украјине, бивши председник Леонид Кучма, каже да су представници Доњецка и Луганска одбили разговор о плану успостављања примирја. 

Кучма је, такође, критиковао двојицу главних лидера проруских активиста, који су потписали споразум у Минску прошлог септембра, јер нису учествовали у данашњем састанку. 

Новинарки Скај њуза је речено да сутрашњи наставак преговора није вероватан, и да су разлике између страна веома крупне. Атмосфера на преговорима описана је као неплодоносна, како на плану постизања споразума, тако и на плану сарадње.

ОЕБС је на преговорима представљала специјална представница Хајди Таљавини, украјинску владу бивши председник те земље Леонид Кучма, а Русију амбасадор те земље у Кијеву Михаил Зурабов, јавља Ројтерс, а преноси Танјуг.

"Доњецку Народну Републику" представљао је Денис Пушилин, а "Луганску Народну Републику" Владислав Деинего.

Ивица Дачић, председавајући ОЕБС-а, рекао је за РТС да се уз велике напоре усаглашава текст одлуке о прекиду ватре. Дачић je изразио жаљење због губитка живота и позвао на моменталан и хитан прекид ватре на истоку Украјине, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

Састанак контакт групе првобитно је требало да буде одржан јуче, али је отказан. После отказивања састанка званичници су давали опречне информације.

У документу за који су се надали да ће данас бити потписан налази се низ конкретних корака усмерених на имплементацију приоритетних задатака у циљу деескалације ситуације на истоку Украјине, стоји у саопштењу, које је доставила Србија као председавајући ОЕБС-а.

Ови задаци укључују: обавезујући споразум о моменталном прекиду ватре и повлачењу тешког наоружања са линије разграничења, како је наведено у Меморандуму из Минска од 19. септембра 2014, неограничено снабдевање основних намирница и хуманитарну помоћ угроженим областима Доњецка и Луганска, као и напредак у ослобађању затвореника.

Документ је, како се наводи, финализован 29. јануара.

За време преговора у Минску, руски председник Владимир Путин, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд разговарали су телефоном о појачаном насиљу на истоку Украјине, саопштио је Кремљ.

"Изражена је нада да ће питања хитног прекида ватре и повлачења тешког наоружања имати централно место на агенди мировних преговора у Минску", наводи се у саопштењу Кремља, јавила је агенција АФП. 

Напето на истоку земље

Протекла ноћ у Доњецку била је напета и у свим областима чули су се артиљеријски плотуни. Борбе се воде у предграђима Пески и Марјинка, као и у граду Дебаљцево, између Доњецка и Луганска.

Начелник обласне управе украјинског МУП-а Вјачеслав Аброскин саопштио је да је за протекла 24 сата у Доњецкој области, на истоку Украјине, погинуло троје цивила а седморо рањено.

Два цивила погинула су у Дебаљцеву а један у Марјинском рејону, док је седморо рањено код Дебаљцева, навео је он на свом налогу на Фејсбуку, а преноси Укринформ.

Хуманитарна ситуација у Дебаљцеву налази се на рубу катастрофе, изјавио је портпарол министарства одбране "Доњецке Народне Републике" Едуард Басурин.

"Грејање, снабдевање струјом и водом је прекинуто", казао је Басурин, јавио је Тас.

"Упркос жестоком отпору непријатеља (про-Кијевске армије и јединица националне гарде) које су се распоредиле по стамбеним зградама и становима, ми са своје стране не постављамо било какве препреке евакуацији цивила из Дебаљцева", додао је Басурин.

Навео је да је око 1.000 становника напустило град приватним колима и аутобусима у протеклих неколико дана.

УН су јуче упутиле апел украјинској војсци и самоодрамбеним снагама ДНР да потпишу привремено примирје, што би омогућило становништву Дебаљцева и оближњег града Горловке да се евакуишу као и да буде достављена хуманитарна помоћ, пренео је Тас.

Украјински министар одбране Степан Полторак рекао је да је у последња 24 сата на истоку земље погинуло 15, а рањено 30 војника, преноси Ројтерс.

С друге стране, представник проруских активиста Едуард Басурин изјавио је да су украјинске снаге током ноћи 21 пут пуцале на Доњецк и да су погинуле две особе.

Басурин је нагласио да се воде интензивне борбе у "Доњецкој Народној Републици" и изнео тврдњу да су за 24 сата украјинске снаге изгубиле 71 припадника.

Хуманитарни конвој кренуо ка Доњецку и Луганску 

Дванаести руски конвој са хуманитарном помоћи прешао границу између Русије и Украјине и кренуо на исток ка Доњецку и Луганску, саопштила је прес-служба руског Министарства за хитне ситуације, преноси Тас.

Процедура на царини је завршена, око 80 камиона је кренуло ка Доњецку и још 80 ка Луганску, навела је прес-служба руског министарства.

У конвоју се налази 750 тона хуманитаре помоћи за Доњецк и исто толико помоћи за Луганск.

Помоћ се састоји од животних намирница, лекова и грађевинског материјала.

До сада је у Доњецку и Луганску област конвојима упућено више од 13.000 тона хуманитарне помоћи, углавном хране, лекова и грађевинског материјала.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару