Артиљеријска паљба на Доњецк, 12 мртвих

У три одвојена напада у Доњецку страдало је најмање 12 цивила, јавиле су локалне новинске агенције. Отказан је састанак Контакт групе, која је требало да преговара о налажењу решења за кризу.

Пет особа је погинуло када је гранатиран културни центар Доњецка. Још две особе страдале у нападу на тролејбус, јавља Ројтерс. Још пет особа погинуло је у дистрикту Азотној, преноси Раша тудеј.

Представници проруских активиста објавили су на свом веб-сајту да је Доњецк гранатиран.

Борбе се распламсавају и у Делблацеву, стратешком граду који повезује два велика центра Луганск и Доњецк.

Кијев је саопштио да још контролише тај град од 25.000 становника, али и да, како напредују проруски активисти, постоји опасност да буду опкољене хиљаде украјинских војника који су ту размештени.

Вођа "Доњецке Народне Републике" Александар Захарченко упутио је позив преко руске телевизије "свим украјинским војницима" да положе оружје и оду. 

"Имате шансу да спасете своје животе и останете читави", рекао је Захарченко.

Њима је такође понуђен хуманитарни коридор да се повуку из тог града, рекао је председник парламента такозване "Доњецке Народне Републике" Андреј Пургин.

Украјинска војска оптужила је проруске активисте за артиљеријски напад, што су окарактерисали као "циничан терористички чин".

Украјинске власти наводе да су проруски активисти извршили напад на Доњецк како би подрили састанак Контакт групе у белоруској престоници.

Отаказан састанак у Минску

Представници Украјине, Русије и Организације за европску безбедност и сарадњу требало је да у главном граду Белорусије нађу решење за кризу, али је састанак отказан.

Изасланик самопроглашене Републике Доњецк Денис Пушилин потврдио је да су преговори отказани.

"Белоруско министарство спољних послова потврдило је данас да представници Кијева неће доћи и да су преговори отказани. Ми одлазимо из Минска", рекао је Пушилин.

Међутим, званичници дају опречне информације о отказивању састанка. Украјинска страна је те наводе негирала, додајући да о томе нема информације. 

Портпарол украјинске дипломатије Евгуен Перебјинис рекао је да није добио никакве инфорамције о отказивању преговора.

Међутим, представници Доњецке и Луганске Народне Републике рекли су да је састанак отказан "због одуговлачења украјинске стране".

Председавајући ОЕБС-у Ивица Дачић указао је, како је данас наведено у саопштењу, на значај разговора и позвао све стране да се што пре састану.

Специјална представница председавајућег у Трилатералној контакт групи, амбасадорка Хајди Таљавини, истакла је да су њени представници од јуче ујутро у Минску, спремни за састанак Трилатералне контакт групе с представницима неких области Доњецка и Луганска, наведено је у саопштењу председавајућег Дачића и амбасадорке Таљавини.

Како је раније рекао украјински председник Петро Порошенко, на састанку је требало договорити јаче присуство ОЕБС-а дуж границе Русије и Украјине како би се осигурало да проруским активистима не пристиже наоружање и људство са истока.

Москва је у више наврата демантовала да на било који начин снабдева проруске активисте у тој области.

Иначе, између Москве и Брисела тензије су поново појачане јер су шефови дипломатија Европске уније на јучерашњем ванредном састанку донели одлуку о продужетку санкција Русији до септембра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару