Руси ухапсили лидера кримских Татара

Истражни органи Русије претресају кућу Ахтема Чијгоза, једног од лидера кримских Татара који је јуче ухапшен.

Руски органи не пуштају никога у кућу у Бахчисарају у којој се налази само супруга Ахтема Чијгоза, пише портал Крим.Реалији, преноси Бета.

Бивши руководилац Бахчисарајског реона Илми Умеров рекао је порталу да је рано јутрос пред кућу ухапшеног татарског лидера стигао комби са наоружаним лицима, представницима Истражног комитета Русије, Федералне службе безбедности Русије и тужилаштва.

Чијгоз је ухапшен по законима Русије, "због сумње да је организовао и учествовао у масовним нередима", навео је представник истражног комитета Русије Владимир Маркин.

Према његовим речима, реч је о догађајима од 26. фебруара ове године, када је одржан протест Меџилиса (парламента) кримскотатарског народа, испред кримског парламента у Симферопољу.

Тада је на заседању Врховног савета (парламента) Крима одлучено да се не разматра питање одвајања Крима од Украјине.

Група проруски оријентисаних грађана је протестујући испред парламента захтевала да се не разматра отцепљење Крима ,јер нема потребе да се то питање поново отвара, а кримски Татари и присталице власти у Кијеву захтевали су подршку Кијева.

Према наводима истраге, непознате особе су позивале кримске Татаре на непослушност и касније напале проруски оријентисане демонстранте.Дошло је до физичког сукоба, у којем су погинуле две особе.

Лидер Меџилиса Рефат Чубаров, који се активно борио против припајања Крима Русији, оценио је да хапшење Чијгоза представља нови "талас репресије против активиста кримскотатарског покрета".

Након што су кримски Татари иступили против одвајања Крима од Украјине и припајања Русији, медији су више пута писали о њиховом прогону.

Лидеру кримских Татара Џемилеву је забрањен улазак на територију Русије због оштре позиције о преласку Крима у састав Русије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару