Москва: Деструктивна политика ЕУ нигде не води

Одлука Европске уније да продужи санкције Русији због догађаја у Украјини је деструктивна политика која никуда не води, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да је време да Европска унија размисли о последицама санкција, преноси Танјуг.

"Време је да Европска унија заиста размисли о последицама задржавања санкција које само наносе штету народима и привредама наших земаља", пише у саопштењу из Москве које је пренео АФП.

Како је наведено, Русија се осећа разочарано јучерашњом одлуком ЕУ да дода нова имена на листу санкционисаних.

"Једнострано гледање Брисела на сукоб унутар Украјине одузима му право да се понаша као непристрасни посредник", наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова Русије је у саопштењу оптужило Кијев за изазивање недавног новог таласа насиља на истоку Украјине како би утицао на министре спољних послова ЕУ.

"На снази и даље остају наши конкретни предлози за решавање ситуације у Украјини и враћање европског процеса на конструктиван пут", пише у саопштењу.

И стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов оценио је да је одлука Брисела да продужи санкције Русији до септембра "за жаљење".

Коментаришући јучерашњи састанак шефова дипломатије ЕУ на коме је донета одлука о продужавању санкција Москви, Чижов је рекаo da ЕУ тестира партнерство са Москвом.

"Посматрајући ствари на тако ограничен начин, ЕУ уствари додатно тестира наше партнерство - партнерство између Русије и ЕУ, што је за жаљење", рекао је Чижов.

Сматра да су "сви елементи реакције ЕУ на ситуацију у Украјини погрешни".

"Критике према Русији су доминантан елемент. Као да је Русија, а не власти у Кијеву уз прећутан пристанак ЕУ, дозволила крвопролиће на истоку Украјине", рекао је представник Русије при ЕУ.

Како је додао, Могерини је, сумирајући јучерашњи састанак, изабрала три компоненте у реакцији ЕУ на погоршање ситуације у источној Украјини.

"На жалост, све три су погрешне", истакао је руски званичник.

Чижов је навео и да руски председник и шеф диломатије сматрају да питање санкција треба да реши сама ЕУ, јер је "реч о проблему који је сама створила".

"Ми нисмо и нећемо имати било какве разговоре са Унијом о санкцијама", рекао је руски амбасадор.

Навео је и да је позив да се примени договор из Минска у контрасту са изјавама које се чују из Кијева да више нису задовољни тим споразумом и да је неопходан нови формат, преноси Тас.

"И док се чују ове изјаве, гранатирање Доњецка, Луганска, Горловке се наставља", упозорио је Чижов.

Шефови дипломатија ЕУ су јуче на ванредном састанку у Бриселу одлучили да се продуже санкције Русији због погоршања ситуације на истоку Украјине и њеног одбијања да поштује споразум из Минска.

Санкције се односе на 132 руска и украјинска функционера, прецизирала је висока представница ЕУ Федерика Могерини и најавила да ће шефови држава и влада ЕУ, који у Бриселу треба да се састану 12. фебруара, поново размотрити ситуацију на терену и потребу за увођењем нових рестриктивних мера према Русији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару