Санкције Русији продужене до септембра

Европске санкције Русији, које истичу у марту, биће продужене до септембра, саопштила је висока представница ЕУ Федерика Могерини, након састанка шефова дипломатија ЕУ у Бриселу. Гласању је претходила оштра дебата већине земаља чланица, које су тражиле пооштравање санкција, и мањине, предвођене Грчком, која је била против њиховог продужавања. САД поздравиле санкције.

Санкције, које обухватају 132 руска и украјинска функционера којима је забрањено да путују у ЕУ и 85 предузећа и банака којима је ускраћен приступ на европско тржиште, продужене су због погоршања ситуације на терену и одбијања Русије да поштује споразум из Минска, рекла је шефица европске дипломатије Федерика Могерини, преноси Танјуг.

Данашња седница Спољнополитичког савета ЕУ протекла је у знаку оштре дебате између већине земаља чланица, које су тражиле пооштравање санкција, и мањине, предвођене Грчком, која је била против њиховог продужавања.

"Постигли смо консензус', рекла је Могеринијева на конференцији за медије након састанка и додала да је Европска комисија задужена да припреми списак нових имена за "црну листу" ЕУ, о чему ће министри поново одлучивати почетком фебруара.

Неколико земаља чланица, укључујући балтичке државе и Пољску, залагале су се за много оштрији приступ који би укључио шире санкције против руске привреде, али о томе није постигнут неопходан консензус.

Литвански министар спољних послова Линус Антанас Линчевичијус рекао је пре почетка састанка да сматра да би самопроглашене републике, Доњецку и Луганску, требало ставити на листу терористичких организација, а Русију осудити због агресије на Украјину.

"Мора се рећи: Русија води рат против Украјине", казао је литвански министар спољних послова.

Могеринијева је најавила да ће шефови држава и влада ЕУ, који у Бриселу треба да се састану 12. фебруара, поново размотрити ситуацију на терену и потребу за увођењем нових рестриктивних мера Русији.

"ЕУ наставља да подржава политичко решење за Украјину и спровођење договора из Минска", поручила је висока представница, наглашавајући да ће последњу реч имати лидери ЕУ када се буду окупили на фебруарском самиту.

САД поздравиле санкције ЕУ

САД су упозориле Русију да разматрају нове санкције Москви због кризе у Украјини и поздравиле одлуку Европске уније да продужи постојеће казнене мере.

Портпаролка Стејт департмента Џен Псаки је рекла да је договор министара спољних послова ЕУ да продуже санкције Москви "само додатан знак да су акције у протеклих неколико дана и седмица апсолутно неприхватљиве и да ће бити нових последица".

Потез Брисела проистекао је из напора на проширивању санкција, који трају "већ месецима", истакла је Псаки, која је данашњу одлуку назвала "позитивним кораком".

Портпаролка Стејт департмента није могла да каже када ће наредна рунда америчких санкција ступити на снагу, нити ко ће бити мета.

"Некада додајемо имена, некада додајемо секторе или компаније, и то је иста ствар као и код ЕУ", навела је Псаки, а пренео АФП.

Амерички председник Барак Обама најавио је почетком седмице повећање притиска на Русију, као и да ће у сарадњи са америчким савезницима, укључујући Европу, размотрити друге опције за решење проблема.

"Наставићемо са приступом који смо имали у прошлости, који је повећање притиска на Русију, и размотрити све додатне опције које су нам на располагању, изузев војне конфронтације, у покушају да решимо ово питање", рекао је Обама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару