Рига, министри ЕУ о стратегији против радикалних исламиста

Министри унутрашњих послова Европске уније састали су се у Риги како би дефинисали антитерористичку стратегију против радикалних исламиста, неколико недеља након терористичких напада у Паризу у којима је убијено 17 људи.

Министри препоручују строже контроле над грађанима ЕУ који напуштају и улазе у Шенген зону, регистровање авионских путника како би се спречило кретање осумњичених исламистичких бораца, и нове мере сајбер безбедности усмерене на пресретање осумњичених путника, преноси АФП.

"Најпре морамо да ојачамо постојећа средства, од којих већ имамо многа важна, а сада је тренутак да их унапредимо", рекао је комесар ЕУ за миграције Димитрис Аврамопулос.

Ту спада и нови договор са "кључним актерима у интернетској индустрији да се разговара о изазовима које поставља терористичка пропаганда на интернету", додао је он.

"Кључно је да државе чланице даље раде на националном нивоу на сузбијању незаконите онлајн садржине, борби против радикализовања младих муслимана и спречавању њиховог регрутовања од стране џихадиста", указао је Аврамопулос.

У друге мере о којима су министри ЕУ расправљали спада боља размена информација ради идентификовања терористичких путничких траса и усвајање европског система за размену података о авионским путницима.

"Директива о регистровању имена путника ЕУ је нужна. Потребно је значајно појачати безбедност свих људи који живе у Европи", закључио је Аврамопулос.
У заједничком саопштењу 28 министара унутрашњих послова ЕУ наводи се да Европска комисија мора да представи своју стратегију најкасније до средине априла како би се Стратегија унутрашње безбедности ЕУ обновила до средине 2015.

Рације на чијој су се мети нашили осумњичени исламистички борци организоване су у неколико земаља чланица ЕУ после исламистичких напада изведених у Паризу од 7. до 9. јануара.

Према статистичким подацима ЕУ, више од 3.000 Европљана придружило се милитантним исламистима који се боре у Сирији и Ираку, а 30 одсто регрутованих џихадиста се вратило у Европу, подсећа француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару