Кијев и Москва, писма без одговора

Најмање 16 особа је погинуло, а 114 рањено у последњим нападима Кијева на Луганск. Москва наводи да је Порошенко из Давоса наредио гранатирање и каже да није одоговрио на писмо Владимира Путина. Порошенко у новом писму позвао Путина да заустави сукобе. И Кремља још нема одговора.

Шеф руске председничке администрације Сергеј Иванов рекао је да још постоје шансе за мирно решење кризе у Украјини, али да има мало места за оптимизам када се процењује тренутна ситуација.

"Пре свега, треба да престане артиљеријско гранатирање и да започну пре или касније директни разговори између Кијева и власти 'Луганске Народне Републике' и 'Доњецке Народне Републике'", рекао је Иванов за руску агенцију Тас.

"Погоршање ситуације у Украјини не само да је жалосно већ и чудно. Руски председник Владимир Путин послао је писмо у којем предлаже повлачење тешког наоружања и на то није било одговора с тим што је Петро Порошенко отишао у Давос и издао наређење да се гранатира", рекао је Иванов.

Петро Порошенко је тек у понедељак дао писмени одговор на предлог руског председника Владимира Путина од 15. јануара, саопштено је из Кремља, без навођења детаља.

Украјински председник каже да је послао писмо руском председнику у коме је тражи да Москва заустави проруске снаге на истоку Украјине.

Порошенко је рекао да је у писму затражио од Русије и да ослободи жену пилота Нађу Савченко, Украјинку, која тврди да су је отели припадници проруских снага пре него што је пребачена у затвор у Москви, где је почела штрајк глађу.

"У понедељак сам послао писмо председнику Путину чији главни делови су обухватили не само захтев за прекидом ватре и применом споразума из Минска, већ и ослобађање Надежде (Нађе) Савченко и свих талаца", наводи се у саопштењу канцеларије украјинског председника.

За сада није било коментара из Кремља, навео је АФП.

Док се Кијев и Москва међусобно оптужују за неуспех примене споразума из Минска о прекиду ватре, најмање 16 људи је погинуло, а 114 рањено у последњим нападима кијевских снага на градове у "Луганској Народној Републици".

Те податке је изла министар здравља те самопроглашене републике Лариса Ајрапетјан, која је додала да у Стаканову, на око 50 километара од Луганска, "има много рањене деце".

"Реч је махом о ранама од гелера, које су веома озбиљне. Немамо времена да збринемо људе у болнице", рекла је Ајрапетјан.

Агенција Ројтерс пренела је изјаву портпарола кијевских снага Владислава Селезњова да су у последња 24 сата убијена тројица украјинских војника, а да их је 15 рањено на истоку Украјине.

Према речима портпарола, 55 украјинских градова и села је под паљбом проруских снага у последња 24 сата.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару