Преговори сиријских власти и опозиције у Москви

Представници сиријске опозиције и изасланици председника Башара ел Асада почели су у Москви преговоре о окончавању грађанског рата који траје скоро четири године.

Реч је о првим разговорима између чланова опозиције, представника Комитета за националну координацију снага за демократске промене, Курда и званичника режима од када су пропали разговори "Женева Два" у фебруару 2014, преноси Бета.

32 члана различитих опозиционих група са којима Дамаск прихвата да разговара и шест чланова званичне сиријске делегације коју предводи сиријски амбасадор при УН, почели су разговоре у једној руској дипломатској резиденцији, рекао је један од учесника агенцији Франс прес.

Очекивања су врло скромна, истако је један од чланова опозиције који учествује у разговорима, с обзиром на то да не присуствују представници Националне коалиције сиријске опозиције, чије је седиште у Истанбулу и које међународна заједница сматра главном сиријском опозиционом снагом.

Коалиција је одбила да учествује сматрајући да разговори треба да се воде под покровитељством УН у "неутралној" земљи, а не у Русији, за коју сматрају да подржава власти у Дамаску.

Сиријци ће се после прве преподневне сесије састати са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим, а онда наставити разговоре поподне и сутра.

Појава радикалних екстремиста променила је ситуацију у Сирији и довела до тога да Запад, са САД на челу, мења своју стратегију и да је скоро престао да тражи да одмах оде председник Башар ел Асад.

Асад је у интервјуу за часопис Форин Аферс од понедељка подржао овај састанак у Москви, али је ипак довео у питање легитимитет неког од учесника.

"То што се дешава у Москви нису преговори о решењу сукоба, то су само припреме за конференцију. Разговараћемо са свима, али треба питати свакога кога представља", рекао је Асад и осудио "марионете Катара, Саудијске Арабије и свих западних земаља".

Према једном сиријском владином извору, делегација Дамаска се нада да ће се учесници сагласити о мапи пута која укључује борбу против тероризма, помирење на локалном нивоу и разговоре о влади националног јединства.

Вашингтон је саопштио да подржава сваки напор који би могао да доведе до трајног решења сукоба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару