Казна или рехабилитација џихадиста?

Kоординатор ЕУ за борбу против тероризма Жил де Кершов каже да су неки затвори постали центри за радикализацију, те да је због тога боље рехабилитовати него казнити борце који се врате из џихада неокрвављених руку.

Жил де Кершов је позвао европске земље да размотре идеју о рехабилитацији џихадиста, преноси Танјуг.

"Ако можемо да избегнемо затвор, хајде да то учинимо", рекао је Де Кершов у интервјуу за агенцију АП.

У тренутку док су чланице ЕУ још увек у шоку због терористичког напада у Француској почетком јануара, многи се залажу за репресивне мере против оних који су се придружили џихадистима у Сирији или Ираку.

Чак и ако прави злочинци међу повратницима морају да буду кажњени затворском казном, ја не саветујем да сви буду изведени на суд зато што би то била грешка, рекао је Де Кершов.

"Знамо колико затвори могу да буду велики инкубатори радикализације. Много је боље, под условом да то прихвате, да предузму велику рехабилитацију", истиче координатор ЕП.

За оне који, међутим, буду осуђени, Де Кершов предлаже да затвори буду "осмишљени на такав начин да затвореници не долазе у контакт са ситним криминалцима, већ да комуницирају са умереним имамима".

Европске власти се суочавају са проблемом да прикупе доказе против страних бораца који одлазе у Сирију, а који би били одрживи пред европским судовима.

У многим случајевима практично је немогуће доказати да ли су се осумњичени придружили сиријским побуњеницима у борби против председника Башара ел Асада или џихадистима групе Исламска држава, наводи АП.

Де Кершов позитивно гледа на програм за повратнике у Данској којем добровољно могу да се придруже бивши политички екстремисти и страни борци.

Данска је данас за програме дерадикализације исламистичких екстремиста определила преко девет милиона долара у наредне три године.

Шведски експерт за тероризам Магнус Рансторп је истакао за АП да програм "ни у ком случају није награда или друга шанса на сребрном тањиру".

"Реч је о заштити друштва и избегавању ситуације да људи шетају около ножем или секиром", рекао је Ранстроп.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару