Читај ми!

Кијев: Најжешће борбе од септембра

Најжешћи сукоби воде се око града Дебалцева, близу Доњецка. Протекла 24 часа страдало девет украјинских војника. Осуде због грантирања Маријупоља.

Девет украјинских војника је убијено, а 29 рањено на истоку земље у последња 24 часа, рекао је портпарол Војске Владислав Селезњов, преноси Ројтерс.

Актуелне борбе на истоку Украјине су најжешће од постизања споразума о примирју у септембру прошле године.

Селезњов је истакао да се најинтензивније борбе воде око града Дебалцева, североисточно од Доњецка који је под контролом проруских снага.

Стални представник Русије при ОЕБС-у Андреј Келин рекао је да нормализација ситуације није могућа без дијалога између "Доњецке Народне Републике", "Луганске Народне Републике" и Кијева.

Украјински председник Петро Порошенко је јуче, 26. јануара, дао писани одговор на предлог руског председника Владимира Путина од 15. јануара да се тренутно повуче тешко наоружање са линије раздвајања у Источној Украјини, саопштила је прес-служба Кремља.

Руски председник је јуче и у суботу разговарао телефоном с немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Франсоа Оландом, преноси Тас.

У тим разговорима, Путин је истакао како је узрок погоршавања ситуације у Источној Украјини курс власти у Кијеву у правцу насилног решења за Донбас, наводи се у саопштењу прес-службе Кремља.

Наставља се полемика око гранатирања Маријупоља у којем је страдало 30, а рањено 90 цивила.

Стални савет ОЕБС-а одржао је у понедељак ванредну седницу због погоршања ситуације у источној Украјини, посебно због сукоба у цивилним деловима Маријупоља, а Србија је осудила коришћење тешког наоружања.

Андреј Келин сматра да се тај инцидент користи за стварање "случаја" у односу према Русији и могуће пооштравање санкција.

За то време, заменик генералног секретара УН за политичка питања Џефри Фелтман истиче да је, ко год да је гранатирао Маријупољ на истоку Украјине, намерно циљао цивиле, што би могло представљати ратни злочин и кршење међународног хуманитарног права.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару