Рације због прислушкивања у Турској

Турска полиција ухапсила је 26 припадника обавештајне службе који су осумњичени за илегално прислушкивање полицајаца, државних званичника и привредника, пренели су турски медији.

Рације су изведене у приморском граду Измиру, пренела је агенција Доган, јавља Танјуг.

Канцеларија јавног тужиоца за сада није издала никакво саопштење у вези са акцијом турске полиције, наводи Ројтерс.

Полиција је 5. јануара већ спровела неколико рација када је ухапсила 22 полицајца, такође осумњичених за илегално прислушкивање полицајаца, државних званичника и пословних људи.

Хапшења су део свеобухватне кампање председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана против присталица свог противника, а ранијег савезника, самопрогнаног имама Фетулаха Гулена.

Током прошле године су турске власти већ ухапсиле неколико десетина полицајаца осумњичених да су прислушкивали председника Ердогана и друге званичнике.

Влада је тада саопштила да су полицајци повезани са једним од најутицајнијих исламских покрета у Турској, који предводи Гулен.

Тај покрет ужива велику популарност у Турској, али је и на мети критика - оптужују га да прикривено шири исламизам у својим приватним школама у 140 земаља.

Ердоган и његови следбеници истичу да постоје "паралелне структуре" покрета Гулен у државном апарату и његовом покушају да збаци Владу због чега је и уследило масовно смењивање полицајаца, са циљем да се те структуре униште.

Гуленов покрет је годинама подржавао исламску Владу, посебно у њеним напорима да потисне политички утицај војске, али, већ неко време, између два исламска табора постоје нетрпељивости, па цак и отворено непријатељство.

Припадници покрета Гулен сматрају да је Ердоган све ауторитарнији и критикују његов однос према демонстрацијама које су биле оодржане прошлог лета, истакавши да је акција полиције против демонстраната знак "недемократског односа" према критикама из друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару