Ирак шпијунира Исламску државу

"Успаване ћелије", састављене од бивших ирачких полицајаца и војника, воде власти Ирака до положаја екстремистичке групе Исламска држава у граду на северу те земље Мосулу.

Како је рекао је за агенцију АП посланик Хаким ел Замили, који је и председник парламентарног одбора Ирака за безбедност и одбрану, рад припадника "успаваних ћелија" је веома опасан јер је Исламска држава прекинула мрежу мобилне телефоније и најчешће убија све за које сумња да сарађују са владом, преноси Бета.

С друге стране, међутим, оцењује АП, рад "успаваних агената" могао би да се покаже као драгоцен, јер је међународна коалиција предвођена САД интензивирала ваздушне ударе око Мосула, другог по величини ирачког града, како би разбила линије снабдевања Исламске државе, пред планирану операцију поновног преузимања града од екстремиста.

"Ове патриотске групе, од којих неке оперишу из самог града, а друге из његове околине, прибављају нам информације о војним припремама Исламске државе како би се суочила са евентуалним нападима владиних снага које желе да поврате град", рекао је Замили.

Исламска држава је Мосул освојила у августу, током фуриозне операције у северном Ираку.

Екстремисти тренутно држе трећину територија Ирака и суседне Сирије, где су прогласили калифат.

Многи војници и полицајци положили су оружје и побегли током прве операције екстремиста.

Неки од њих су сада, међутим, почели да шпијунирају за ирачку владу, рекао је Замили.

Незадовољство становника Мосула је све веће, и због чињенице да суцене већине прехрамбених производа више него удвостручене, бензина је све мање, а екстремисти су забранили алкохол и цигарете.

Крајем новембра, Исламска држава је прекинула мрежу мобилне телефоније у Мосулу, оптужујући потказиваче у граду да међународној коалицији и ирачким снагама одају положаје екстремiиста. Прекид рада мобилних телефона изазвао је хаос у граду.

Замили је рекао да потказивачи најчешће напусте Мосул и попну се на вишу надморску висину како би ухватили сигнал и могли да телефонирају.

Шпијунирање из Мосула 

Њихове информације се прослеђују командантима ирачких безбедносних снага, задуженим за вазушне ударе и војне операције у провинцији Нинива, додао је он.
Према његовим речима, до сада информације доушника нису прослеђиване међународним снагама.

"Добијамо много корисних информација од становника Мосула којима је доста екстремиста и то је разлог зашто је Исламска држава блокирала мрежу мобилних телефона у граду", навео је Замили.

Претходних дана, међународне снаге бомбардовале су најмање двадесетак локација око Мосула, уништивши неколико десетина возила, зграда, борбених положаја и екстремистичких јединица.

Ти ваздушни удари, према речима једног неименованог вишег војног званичника, само су почетак нове фазе, а војни лидери прате како ће екстремисти реаговати.

Агенција АП оцењује да је евентуална офанзива за освајање Мосула од екстремиста још месецима удаљена.

Замили је истакао да су до тада обавештајни подаци до којих долази ирачка влада од велике помоћи.

Како би охрабрио и друге, ирачки парламент разматра законе који ће омогућити поновно ангажовање војника и полицајаца који су служили под бившим ирачким лидером Садамом Хусеином а сада су заузели "частан став" у сарадњи са ирачким властима које се боре против Исламске државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару