Сенка украјинске кризе над годишњицом ослобађања Аушвица

Председник Светског јеврејског конгреса Роналд Лодер каже да разуме што Пољска није позвала председника Русије Владимира Путина на 70. годишњицу ослобођења нацистичког концентрационог логора Аушвиц, јер директно није позвала ни једног државника.

"Ако питате сасвим невезано за садашња дешавања, очигледно је да председник Русије треба да буде на годишњици. Али, ако ме питате као човека из Пољске, Украјине или неке друге земље близу Русије, који се плаши шта ће Путин урадити, то је онда сасвим друга ствар. У том случају се не ради о томе шта се у Аушвицу пре 70 година десило, већ шта то значи за те земље, посебно за Пољску", казао је Роналд Лодер у интервјуу пољском дневнику Жечпосполита, преноси Бета.

Председник Светског јеврејског конгреса нагласио је да ни он ни било ко други ван Пољске нема право да позива на ту годишњицу, већ да је одлука искључиво на Пољској на чијем окупираном југу су Хитлерови нацисти подигли 1940. године концентрациони логор Аушвиц-Биркенау.

Пољска је препустила одлуку о званицама за ову јубиларну годишњицу Међународном савету Аушвица и Државном музеју, у који је претворен терен логора.

Они су, у страху да политика и сукоб у Украјини не баце сенку на трагедију холокауста, одлучили да позову само преживеле логораше и ветеране Црвене армије који су ослобађали логор, а делегацијама око 50 држава упуте само обавештење и препусте да саме одреде на ком нивоу ће бити представљене током комеморативне церемоније 27. јануара.

Председник Русије Владимир Путин поручио је да неће доћи јер није директно позван, а Русију је прво требало да представља само амбасадор у Варшави.

Међутим, када се показало да ће и без директне позивнице у Аушвиц доћи два краља, четири престолонаследника, 12 шефова држава, међу њима председник Немачке Јоахим Гаук и Француске Франсоа Оланд и петоро премијера, Русија је одлучила да на челу своје делегације пошаље шефа администрације Кремља Сергеја Иванова.

Председник Русије Путин, који је позван у Чешку, где Европски јеврејски конгрес заједно са чешким парламентом организује 26. и 27. јануара форум о антисемитизму и поукама холокауста и комеморативну церемонију у некадашњем нацистичком логору Терезин, међутим позив од председника Чешке Милоша Земана није искористио.

"Нема повода да се годишњица обележава на другом месту, у исто време и то у Терезину који је ослобођен три месеца касније. Колико ми је познато, када су тамо позвали Путина успротивили су се чешка влада и чешка јеврејска заједнице. То је ставило Моше Кантора (председника Европског јеврејског конгреса) у врло тешку позицију", казао је Лодер у интервјуу који ће Жечпосполита у целини објавити у уторак.

У Аушвицу ће једини проговорити пред спомнеником жртвама холокауста и упутити поруку свету са тог највеће стратишта Јевреја преживели логораши, њих 300, од чега су најбројније групе од по 100 из Пољске и Израела, а ове године ће их бити више и у националним делегацијама.

"Ово је највероватније последња округла годишњица на коју ће у Аушвиц доћи тако бројна група преживелих логораша. До сада је њихов глас био најјаче упозорење колико су људи способни на крајње понижавање, презир и геноцид. Неће проћи дуго времена и ми, поратна генерација, преносићемо даље ту монструозну поуку и лекције које произилазе из ње", казао је директор Музеја у Аушвицу Пјотр Цивињски.

У комплексу логора Аушвиц Биркенау је у гасним коморама убијено или страдало у нељудским условима преко 1,1 милион људи, пре свега Јевреја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару