Ел Барадеј: И Запад сноси део кривице за терор

Добитник Нобелобе награде за мир 2005. и некадашњи потпредседник Египта године Мухамед eл Барадеј сматра да Запад сноси део кривице за растућу претњу исламистичког терора.

Мухамед eл Барадеј је, у интервјуу бечком дневнику Пресе, критиковао Запад да се према муслиманима односи лоше, преноси Танјуг.

"Морамо разумети зашто ти људи не постају Далај ламе, већ атентатори-самоубице", указује некадашњи шеф Међународне агенције за атомску енергију.

Према његовим речима, многи муслимани у државама као што су Авганистан, Либија, Сирија или Палестина имају осећај да су понижени.

"То није никакав изговор. Оно што се догодило у Паризу је стравично. Међутим џихадисти се могу лако регрутовати из таквог окружења. Ако 160 људи чак из Аустрије оде у џихад онда је потребно спознати те сигнале. Проблем постаје све тежи", сматра некадашњи потпредседник Египта.

Без директног помињања, Ел Барадеј оптужује и САД за подстицање исламизма.

"Сада сви кажу: Боже, имамо Исламску државу. Али ко је створио Исламску државу. Ко је отворио вери врата политике. Погледајте Аванистан. Ко је подржавао муџахедине против Русије", пита Ел Барадеј, додајући да се много може променити ако би се људима у Авганистану или Индији дао осећај да се бринемо о њима.

Ел Барадеј позива међународну заједницу да не примењује насиље и не подржава репресивне режиме.

Такође, критикује и двоструке аршине у опхођењу са терористичким нападима.

"Напад на 'Шарли ебдо' је био стравичан, али истовремено је екстремистичка група Боко Харам у Нигерији убила 2.000 људи. Нико није поменуо тих 2.000 жртава. Када је реч о нападу на Французе свет полуди, али ако бива убијен 'обичан' Нигеријац онда тога никога није брига", истиче Ел Барадеј.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару