Обама краће у Индији због одласка у Саудијску Арабију

Амерички председник Барак Обама скратиће посету Индији до уторка, како би отпутовао у Саудијску Арабију, јавиле су агенције позивајући се на високорангиране неименоване индијске званичнике.

Бела кућа је, како преноси Ројтерс, саопштила да ће се у уторак Обама срести са наследником саудијског монарха Абдулаха, краљем Салманом бин Абдул Азизом ел Саудом.

Обама ће, како је јавио Асошијетед прес, у Њу Делхи допутовати сутра у тродневну посету ради разговора са премијером Нарендром Модијем и учешћа на паради поводом Дана републике у понедељак.

Уочи Обамине посете, комунистичке партије у Индији одржале су протестни скуп у Њу Делхију на коме је спаљена лутка са ликом председника САД.

"Барак Обама, склањај руке с Индије", узвикивало је близу 100 демонстраната током марша у Њу Делхију.

Водећа Комунистичка партија Индије и Комунистичка партија Индије (Марксисти) снажно се противе споразуму о цивилној нуклеарној трговини између две државе потписаном 2008. године.

Партије се противе било каквој измени у закону о обавезама Индије који спречава америчке компаније да остваре профит на основу споразума.

АП наводи да ће Обама изоставити планирани обилазак маузолеја Таџ Махал, архитектонском ремек-делу из 17. века у граду Агри.

Како је руској агенцији Тас рекао представник владе индијске државе Утар-Прадеш Навнит Сегал са становишта безбедности и комфора није било никакве основе за отказивање посете америчког председника Агри.

Позивајући се на изворе у индијској влади, додао је да је могуће да ће Обама Индију напустити раније него што је планирао, на рачун скраћења незваничног дела програма.

Већ јутрос у Агри није било ниједног од преко 100 припадника америчких служби, који је заједно са 4.000 индијских колега требало да се старају о безбедности лидера САД и његове породице током посете Таџ Махалу, наводи Тас.

Дан после сахране краља Абдуле најављене су посете лидера појединих земаља Ријаду како би изразили саучешће породици саудијског монарха и народу Саудијске Арабије.

Између осталог, најављене су посете руског премијера Дмитрија Медведеве и француског председника Франсоа Оланда.

Иако је првобитно најављено да ће америчку делегацију у Саудијској Арабији предводити потпредседник САД Џозеф Бајден, будући да Обама путује у Ријад, Бајден ће остати у Вашингтону, навела је Бела кућа.

Краљ Абдулах преминуо је у петак после краће болести, а Ројтерс наводи да је после тога "повећана забринутост за политичку стабилност у Саудијској Арабији, дугогодишњем савезнику САД и највећем извознику нафте на свету".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару