Читај ми!

Жесток окршај код Маријупоља, нове жртве

Најмање 29 особа је погинуло, a више десетина је рањено када су проруски активисти гађали украјинске позиције у граду Маријупољу.

Министарство унутрашњих послова у Кијеву саопштило је да је у нападу на стратешки важну луку под контролом владиних снага рањено 83 људи, пренео је Франс прес.

Агенција Унијан подсећа на саопштење прес-центра "Штаба за спровођење антитерористичке операције" да су јутрос "екстремисти нелегалне оружане формације извели још један терористички акт" и да су пуцали на источну периферију Маријупоља из вишецевног ракетног бацача "град".

"У нападу проруских активиста је изгорело и више зграда и аутомобила", истиче Олег Калињин, портпарол градоначелника Маријупоља.

Ове наводе потврдили су и посматрачи ОЕБС-а са лица места.

Иако су првобитно пласиране тврдње да проруски активисти нису гађали град и да је све "украјинска лаж и провокација", вођа проруских активиста Александар Захарченко је потврдио да су активисти гранатирали Маријупољ, јавља Ројтерс.

"Данас смо покренули офанзиву на Маријупољ. То је најбољи могући споменик за све наше мртве", рекао је Захарченко на скупу у Доњецку, где је Дан жалости због жртава напада на тролејбуско стајалиште.

Штаб побуњеника самопроглашене "Доњецке Народне Републике" навео је раније данас да они не располажу артиљеријом која може да наноси удар по рејонима Маријупоља о којима саопштавају украјинске снаге.

Секретар савета Нацоналне одбране Александар Турчинов рекао је да је руски председник Владимир Путин "лично одговоран" за, како је рекао, драму која се данас догодила.

Поводом напада на Маријупољ, Украјина позива Савет безбедности УН да закаже хитну седницу, изјавио је премијер те земље Арсениј Јацењук.

Премијер Украјине је, такође, рекао како је сазвао и састанак амбасадора Групе седам земаља и амбасадора земаља чланица СБ.

Климкин: Мир је потпуно реалан

Шеф украјинске дипломатије Павло Климкин оценио је у Бечу да је мир у Украјини потпуно "реалан" додајући да пут ка решењу конфликта иде преко стабилизације региона.

Климкин је, у изјави новинарима, након састанка са министром иностраних послова Аустрије Себастијаном Курцом, указао на заоштравање хуманитарне ситуације у Донбасу.

Климкин оптужује Русију да утиче на конфликт у источној Украјини, наводећи упућивање трупа и испоруку тешког наоружања.

"Пут ка решењу конфликта иде преко стабилизације региона. На том смо путу", рекао је Климкин и истакао да су од великог значаја одрживо примирје и контрола граница.

"Терористи не делују сами, већ су подржани од Русије", навео је Климкин подвукавши да руска страна сноси одговорност за заоштравање конфликта.

Према његовим речима, ради се на састанку трилатералне контакт групе са представницима региона Доњецк и Луганск, током којег треба бити разговарано о повлачењу трупа и поштовању безбедносне линије.

"Нама су битни резултати", нагласио је Климкин истичући да Кијев не види алтернативу споразуму из Минска.

Климкин се заложио за одржавање избора у Луганску и Доњецку, рекавши да су потребни "прави локални избори".

Иначе Климкин се, како наводе дипломатски извори, јуче састао у Бечу са европским комесаром за суседску политику Јоханесом Ханом.

Кијев и Москва оптужују једни друге за неуспех примене споразума о прекиду ватре договореног прошлог септембра у Минску, како би се конфликт на истоку Украјине окончао.

Према најновијим проценама Уједињених нација, од априла прошле године у Донбасу је погинуло више од 5.000 људи. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару