Читај ми!

Неизвесна судбина јапанских талаца

Влада Јапана наставља са покушајима да спаси два таоца које Исламска држава прети да ће убити, али у том процесу још увек нема значајнијег напредка, саопштила је јапанска влада. Судбина заробљених Јапанаца још увек непозната, иако је рок за ултиматум који су поставили џихадисти истекао јуче поподне.

Јапански министар спољних послова Фумио Кишида, после састанка групе за кризне ситуације, рекао је да нема нових информација, и да је само још једном размотрена постојећа ситуација, преноси Бета.

"Покушали смо да утврдимо где се таоци налазе, међутим, не можемо да дамо сада никакву нову информацију. Ситуација је веома напета и настављамо да предузимамо све неопходне мере", рекао је Кишида, додајући да Токио сарађује са Турском, Јорданом и још неколико земаља Блиског истока ради решавања талачке кризе.

Јапански дипломата Хасухидеа Накајама који предводи кризну групу успостављену у Јордану, рекао је да је ситуација напета након истека ултиматума од 72 сата.

Накајама је у петак увече у Аману новинарима рекао да Токио, међутим, остаје усредсређен на прикупљање инфромација, а да је приоритет чување људских живота.

У видео поруци објављеној у уторак, један припадник Исламске државе на енглеском језику запретио је да ће убити двојицу талаца, уколико терористичкој органзацији у року од 72 сата не буде исплаћено 200 милиона долара.

После тога, међутим, Исламска држава више се није огласила, наведно је раније из јапанске владе.

Отети су 47-годишњи новинар Кенџи Гото и оснивач приватне безбедносне агенције Харуна Јукава (42).

Верује се да је Гото отет у октобру, а Јукава у августу прошле године.

Уколико се Јапан договори са Исламском државом да терористима да новац за ослобађање таоца, то би могло да подстакне нове отмице и захтеве за отплату. Искључити сваку врсту преговора о томе могло би да значи смрт таоца, као и то да их је премијер Шинзо Абе напустио.

САД и Велика Британија званично се држе правила да се терористима никакви уступци не дају, али се ипак верује да су неке европске земље више пута платиле да ослободе своје отете држављане. О томе се у највећем броју случајева јавно не говори.

Јапански држављани су и раније били таоци екстремних група, али влада и јапанске компаније готово никад нису рекли да ли је отмичарима дат новац како би их ослободили.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару