Читај ми!

Боко харам убио жену на порођају

Припадници Боко харама убили су жену на порођају, саопштила је организација за људска права "Амнести интернешнел". Реч је о једном од најмонструознијих злочина у протеклих шест година, кaда је, осим жене на порођају, ова исламистичка група убила и више деце.

Очевидац напада Боко харама на Багу, на обалама језера Чад на североистоку Нигерије, рекао је за "Амнести интернешнел" да је жена убијена у насумичној паљби, у којој је страдало и више деце, преноси Танјуг.

"Беба, дечак, допола је био напољу, и она је тако умрла", рекао је неименовани очевидац.

"Амнести интернешнел" је ове седмице саопштио да има извештаја да је град спаљен и чак 2.000 људи убијено, оцењујући да је реч о "најсмртоноснијем масакру" у историји Боко харама.

Нигеријска војска је саопштила да је у нападу исламиста на Багу погинуло 150 људи, одбацивши тврдње о хиљадама жртава као "сензационалистичке".

Локални званичници и очевици у својим сведочењима описали су улице прекривене телима у стању распадања.

Један мушкарац који побегао из Баге, после три дана скривања, рекао је да је "газио по телима" пет километара док је бежао.

Напад је почео 3. јануара, а верује се да су му мета били цивили који су помагали војсци.

Организација "Хјуман рајтс воч" саопштила је да тачан број жртава за сада није познат, наводећи изјаву једног локалног житеља да "нико није остао да преброји тела".

Обе организације су објавиле независне сателитске снимке Баге и Дорон Баге, удаљене два и по километра, за које кажу да показују размере напада.

Амнести наводи да снимци показују "разарања катастофалних размера", где је више од 3.700 објеката, 620 у Баги и 3.100 у Дорон Баги, оштећено или у потпуности уништено.

У саопштењу "Хјуман рајтс воча" наводи се да је 11 одсто Баге и 57 одсто Дорон Баге уништено, највероватније тако што је запаљено, а већу штету у другом граду приписују чињеници да се ту налази војна база.

Напад се догодио уочи председничких и парламентарних избора који треба да се одрже у Нигерији следећег месеца.

Боко харам је заузео на десетине градова и села на североистоку Нигерије у протеклих шест месеци и сада контролише гранична подручја државе Борно.

Територијална освајања подстакла су бојазан да би влада могла потпуно да изгуби контролу над тим удаљеним подручјем.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару