Читај ми!

Пометња око сахране убијених џихадиста

Још се не зна где ће бити сахрањена тројица џихадиста, који су убијени после терористичких напада у Паризу. Страхује се да би њихови гробови могли постати места ходочашћа исламиста. Француски званичници кажу да би ипак више волели да терористи буду сахрањени "негде другде".

Тројица француских џихадиста, који су убијени прошле недеље у Паризу, неће бити сахрањена пре но што се заврши истрага терористичких напада, пише париски лист Фигаро, преноси Бета.

"Тела тројице терориста још су у мртвачници док траје истрага", саопштиле су власти општине Дамартен ан Гоел, код Париза, где су убијена браћа Саид и Шериф Куаши, који су прошле среде напали сатирични недељник Шарли ебдо и убили 12 особа.

Према наводима власти, одлуку о месту где ће исламисти бити сахрањени треба да донесе државни тужилац, а правила о сахрањивању су строга, пише Фигаро.

Правила налажу да покојник буде сахрањен у месту пребивалишта или месту смрти, док је сахрана у иностранству могућа само у случају да постоји одговарајући међудржавни споразум.

Званичници места пребивалишта браће Куаши навели су да још ништа не знају јер породица није ни поднела захтев за сахрану. Званичници кажу да би "ипак више волели да буду сахрањени негде другде".

То је навела и општина где су терористи убијени, додајући да ће обезбедити гробна места ако буде приморана, и то "нерадо". Исте примедбе имале су општине у којима је живео и убијен трећи џихадиста Амеди Кулибали.

Фигаро је на крају подсетио на сахрану џихадисте Мухамеда Мераха у Тулузу 2012. године.

Градске власти су, у страху да његов гроб постане место ходочашћа исламиста, учинио све да не буде сахрањен у Тулузу. На крају је Мерах ипак ту сахрањен, после интервенције тадашњег председника Француске Николе Саркозија.

Мерах је у три напада убио три војника и четворо Јевреја, укључујући троје деце. Како је рекао, те злочине је починио у име Ал Каиде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару