Читај ми!

Ал Kаида преузела одговорност за напад на "Шарли ебдо"

Јеменски огранак Ал Каиде поново је преузео одговорност за терористички напад на "Шарли ебдо". Исламска држава оцењује да је "крајње глупо" даље објављивање карикатура пророка.

Ал Каида у Јемену преузела је одговорност за прошлонедељни напад на француски сатирични недељник Шарли ебдо, преноси Бета.

"Ми, Ал Каида на Арапском полуострву преузимамо одговорност за ту операцију као освету за Алаховог изасланика", навео је један од команданата групе Насер Бен Али ел Анаши у видео-поруци, пренела је агенција АФП. 

Командант Ал Каиде појавио се у једанаестоминутној видео-поруци која је данас постављена на интернет и рекао да је масакр у редакцији Шарли ебдоа резултат "освете" пошто је огранак Ал Каиде "изабрао свој циљ, изложио план и финансирао операцију". 

"Регрутовани хероји су реаговали", рекао је Ел Анаши.

Додао је да је напад на Шарли ебдо извршен по наређењу главног вође Ал каиде Ајмана ел Завахирија.

Такође је истакао да Француска спада у "друштво Сатане" и упозорио на нове "трагедије и насиље", додаје АП.

Иначе, данас је Иран осудио "увредљиви гест" француског недељика на чијој је новој насловој страни карикатура пророка Мухамеда са сузом у оку, који испод натписа "Све је опроштено", држи таблу на којој пише "Ја сам Шарли".

"Осуђујемо тероризам у целом свету, али и увредљиви гест недељника (Шарли ебдо). Цртеж је напад на осећања муслимана и може да формира зачарани круг тероризма", рекла је портпаролка иранског министра спољних послова Марзиех Афкхам.

Реаговао је и Радио екстремистичке борбене организације Исламска држава који је оценио да је "крајње глупо" даље објављивање карикатура пророка Мухамеда који се поново нашао на насловној страни Шарли ебдоа.

Листови широм света су, у знак солидарности с париским недељником, објавили цртеж с насловне стране његовог данашњег издања. У Паризу је нови број Шарли ебдоа распродат у раним јутарњим часовима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару