Читај ми!

Боко харам копира Исламску државу?

Екстремистичка организација Боко харам је из мање терористичке групе прерасла у мини-државу са сопственом територијом величине Словачке. Њен раст може да се упореди са растом џихадистичке Исламске државе. Чини се да Боко харам жели да их озлоглашене "колеге" виде као праве џихадисте.

Процењује се да Боко харам тренутно контролише територију површине од око 52.000 квадратних километара, а последњи је освојен град Бага у североисточној покрајини Борно, преноси Танјуг.

У том граду су милитанти Боко харама, према наводима сведока, прошлу недељу масакрирали најмање 2.000 људи, а организација "Амнести интернешнел" наводи да би то могао да буде најсмртоноснији напад те групе откад се појавила 2009. године. Нигеријска војска је касније, међутим, саопштила да је стварни број убијених цивила много мања и да износи 150.

Припадници Боко харама тренутно контролишу 11 подручја преузетих од локалних влада, са укупно 1,7 милиона становника, процењује британски Телеграф.

Територија под контролом те милитантне организације протеже се од планина Мандара, на источној граници Нигерије са Камеруном, до језера Чад на северу и реке Једсерам на западу.

Чини се да Боко харам копира Исламску државу, која је у јуну 2014. почела да заузима територију Сирије и Ирака, наводи РТ, додајући процене да ИС, према различитим проценама, сада контролише подручје површине од 39.000 (једнако површини Швајцарске) до 90.000 квадратних километара (једнако површини Португала).

Након што је ИС у јуну прошле године прогласила калифат, исто је учинио и Боко харам у североисточном нигеријском граду Гвози, који су екстремисти заузели у августу.

"Присутан је елемент копирања, па су у Боко хараму рекли: 'Ако ИС може да прогласи калифат, можемо и ми'", изјавио је британски високи комесар за Нигерију Ендрју Покок.

Истакао је да Боко харам жели да их "њихове колеге екстремисти виде као праве џихадисте" и да покажу да могу да контролишу одређену територију и да држе под контролом свој калифат.

"Да бисте имали базу где ћете држати опрему и залихе, а наравно и заробљенике, морате да имате контролу над одређеном територијом", навео је Покок.

У априлу 2014. је Боко харам шокирао свет кад су њихови припадници киднаповали 276 ученица једне школе током напада на Чибок, село на североистоку Нигерије. Тај чин је наишао на осуду широм света.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару