Читај ми!

Чаура из БиХ на месту напада на "Шарли ебдо"

Једна од чаура коришћених током напада браће Куаши на магазин "Шарли ебдо" направљена је у фабрици муниције "Игман" у Коњицу. Француска полиција трага за шест особа, наводно повезаних с тим нападом. Око 50 "осветничких" напада на муслимане после масакра у Паризу.

"Какву год истрагу да покренете после неког терористичког напада, пре или касније ћете завршити у Босни", стара је изрека западних стручњака за борбу против тероризма. Француска полиција је открила да је једна од чаура пронађених на месту напада на новинаре Шарли ебдоа, направљена у Босни и Херцеговини.

"Произведена је 1986. године у 'Игману' из Коњица, а данас ова муниција постоји у складиштима Оружаних снага, али и у сваком другом домаћинству које има оружје", рекао је за телевизију N1 заменик министра одбране БиХ Живко Марјанац.

У складиштима Оружаних снага БиХ обавља се попис наоружања, материјално-техничких средстава, који би требало да покаже да ли је стање у магацинима у складу са оним на папиру.

Остаје, међутим, нејасно како су браћа Куаши дошла до ове муниције, али западни стручњаци тврде да таква чињеница нимало не чуди, јер је од распада СССР-а и Југославије црно тржиште просто преплављено наоружањем и муницијом покраденим из арсенала неколико држава.

Истовремено, и у самој ЕУ циркулише око 500.000 комада оружја, покраденог или несталог из војних и цивилних складишта.

Француска полиција тражи још шест особа за које се сумња да су помагали браћу Куаши у припреми напада на Шарли ебдо, укључујући и човека који је виђен за воланом "мини-купера" супруге једног од нападача. Потрага за овим човеком одвија се у Паризу и околини.

Бугарска полиција, на захтев Француске, ухапсила је Фриц-Жолија Жоакина, који је у последње време у неколико наврата био у контакту са Шерифом Куашијем. Он је ухапшен 1. јануара када је из Бугарске покушао да пређе у Турску.

Полиција: Оружје за нападе стигло из иностранства

У међувремену, званичник француске полиције рекао је да Оружје које су користили терористи за нападе у Паризу у којима је убијено 17 људи, унето је у Француску из иностранства, а власти интензивно трагају за извором његовог финансирања.

Кристоф Крапан, представник француског полицијског синдиката, рекао је да је у току потрага за неколико људи, у вези са финансирањем тројице нападача и за осталим припадницима њихове терористичке мреже.

Крапан је навео да је јасно да је оружје допремљено из иностранства, а да његова количина и уложена средства указују на организовану мрежу, пренео је АП.

Према његовим речима, припадници ћелије исламистичких екстремиста су се измешали, без посебног осећања лојалности појединачним џихадистичким групама.

Парламент изгласао проширење војне мисије у Ираку

Доњи дом француског парламента изгласао је проширење војне мисије против припадника Исламске државе у Ираку, која је покренута пре четири месеца.

Раније данас, премијер Француске Мануел Валс рекао је члановима парламента да је Француска "у рату с тероризмом, џихадизмом и радикализмом", а не с исламом.

"Француска није у рату против ислама и муслимана", нагласио је Валс на ванредној седници парламента, која је почела минутом ћутања, после чега су посланици спонтано запевали химну.

Валс је најавио низ мера као поуку из прошлонедељних напада.

Премијер је после говора награђен бурним аплаузом свих посланика, што је реткост у француском парламенту, наводи АФП.

Браћа Саид и Шериф Куаши су прошле среде у нападу на редакцију "Шарли ебдоа" убили 12 људи, укључујући петорицу најбољих карикатуриста и још три члана редакције, а у још два инцидента у Паризу, нападу на полицајку и талачкој кризи у једној јеврејској породици, погинуло је још петоро људи.

Медији помињу и да је од масакра у "Шарли ебдоу" у Француској забележено педесетак "осветничких" напада на муслимане и њихову имовину. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару