Читај ми!

Русија јача војне структуре

Москва планира да појача војне структуре на Криму, Арктику и у свом најзападнијем региону Калињинграду, јавља РИА Новости, преносећи данашњу изјаву начелника руског Генералштаба Валерија Герасимова.

Руски председник Владимир Путин потписао је у децембру Указ о новој војној доктрини Русије, преноси Танјуг.

Како је раније известио Тас, у новој редакцији текста јачање војног потенцијала НАТО-а је међу главним спољним претњама по Русију.

Поред тога, међу главним претњама су и глобалне функције НАТО-а које се остварују уз кршење норми међународног права, као и приближавања војне инфраструктуре земаља чланица Алијансе руским границама, између осталог даљим ширењем тог блока.

Иновирана Војна доктрина Русије је међу главне спољне војне опасности уврстила и инсталирање и јачање страних војних контигената у земљама које су јој у суседству, коришћење војне силе на њиховој територији уз кршење норми међународног права, појављивање жаришта и ескалација оружаних конфликата.

На листи спољних опасности су и територијалне претензије према Русији и њеним савезницима и мешање у њихове унутрашње послове, наводи руска агенција.

Доктрина је прецизирана у складу са одлуком Савета безбедности Русије од 5. јула 2013, а измене је тај савет одобрио 19. децембра ове године.

Раша тудеј је раније навела да суштина нове доктрине остаје непромењена у односу на претходну, те да руска војска и даље има одбрамбену сврху, а земља обећава да ће је користити само као последње средство.

Неизмењени су и принципи употребе нуклеарног оружја којих се Русија придржава, додаје руски канал и подсећа да је превасходни циљ таквог оружја одвраћање потенцијалних непријатеља од напада на Русију.

Међутим, истиче Раша тудеј, Русија би употребила нуклеарно оружје како би се заштитила од војног напада, било нуклеарног или конвенционалног, који би угрозио њен опстанак.

Распоређивање ракетних система 

Међу главним спољним војним претњама наведеним у новој руској војној доктрини је формирање и распоређивање глобалних стратешких антибалистичких ракетних система које поткопава успостављену глобалну стабилност и равнотежу моћи у нуклеарним ракетним способностима, примена концепта брзог удара, план о распоређивању оружја у космосу и распоређивање стратешког конвенционалног прецизног оружја.

Још једна новина у руској војној доктрини је да је један од циљева руске војске заштита националних интереса у региону Арктика, наводи РТ.

На домаћем пољу, како стоји у тексту нове доктрине, Русија се суочава са претњама акција усмерених на насилне промене руског уставног поретка, дестабилизацију политичког и друштвеног окружења, дезорганизацију функционисања владиних тела, кључних цивилних и војних објеката и информационе инфраструктуре Русије.

Према обновљеној верзији руске доктрине, Русија види међународну сарадњу са земљама које деле њене напоре да појача безбедност, пре свега са чланицама БРИКС-а, ОЕБС-а, Шангајске организације за сарадњу и другима, као кључну за спречавање војних сукоба.

Традиционалне претње са којима Русија мора да се хвата у коштац, а које су наведене у новој доктрини, укључују екстремизам и тероризам, ширење оружја за масовно уништење и ракетне технологије, као и акције страних обавештајних служби, закључује Раша тудеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару