Читај ми!

У Баги убијено 150 људи, не 2.000

Нигерија је саопштила да је у нападима екстремиста Боко харама на погранични град Бага прошле недеље убијено највише 150 људи, преноси британски Би-Би-Си.

Министарство одбране Нигерије навело је да тај број укључује и "многе терористе" који су напали градић у нигеријској држави Борно на граници с Чадом, али су се суочили са жестоким отпором војске, преноси Танјуг.

Локални званичници раније су број убијених у нападима између прошле среде и петка проценили на 2.000 људи, а организација за заштиту људских права Амнести интернешенел навела је да је то масакр с највише жртава у досадашњем деловању Боко харама.

Би-Би-Си наводи да је Нигерија често потцењивала број убијених у нападима Боко харама.

Министарство одбране је одбацило извештаје о 2.000 убијених у Баги на североистоку земље као "спекулације и нагађања" и "претеривање". Оно је додало да је војска предузела "неопходне акције" да поврати закон и ред у Баги, али је изнело мало детаља о операцији преотимања града од исламских побуњеника.

Раније је католички надбискуп Џоса у централној Нигерији Игњатијус Каигама оптужио Запад да игнорише претњу коју представља Боко харам. Каигама је рекао да свет мора да покаже више одлучности да заустави напредовање те групе у Нигерији.

Надбискуп Џоса је за Би-Би-Си рекао да је масакр у Баги показао да нигеријска војска није способна да се супротстави Боко хараму.

"То је огромна трагедија. Она је растужила целу Нигерију. Али... ми смо изгледа беспомоћни. Јер, да смо могли да зауставимо Боко харам, до сада бисмо то већ урадили. Али они настављају да нападају, убијају и отимају територије... потпуно некажњиво", рекао је Каигама.

Он је додао да заустављање Боко харама захтева међународну подршку и јединство, попут оног које је показано после прошлонедељних терористичких напада у Француској.

"Потребан нам је тај дух да се шири около. Не само када се (напад) деси у Европи, већ и када се деси у Нигерији, Нигеру, Камеруну. Морамо да мобилишемо наше међународне ресурсе и суочимо се и супротставимо људима који су донели ову тугу многим породицама", истакао је Каигама.

У иницијативи коју је предводила Француска изнет је позив да Нигерија, Нигер, Камерун и Чад допринесу са по 700 војника у међународне снаге које би се бориле против Боко харама, али ниједна од поменутих земаља није до сада то учинила.

Упозорење Каигаме уследило је после убиства 23 особе у три самоубилачка напада за викенд, које су извеле жене, од којих је једна била десетогодишња девојчица.

У суседном Камеруну, војска је саопштила да је одбила напад побуњеника Боко харама на једну своју северну базу.

Један војни извор рекао је за Би-Би-Си да су побуњеници у Камерун ушли из Нигерије. У размени ватре, погинуо је један војник и неколико побуњеника, навела је војска Камеруна.

Екстремистичка организација Боко харам основана је 2002, а првобитно је била усредсређена на противљење западном образовању. Њено име на локалном језику значи "Западно образовање је забрањено".

Војне операције с циљем да створи исламску државу Боко харам је покренуо 2009, а до сада су хиљаде људи убијене у Нигерији, претежно на североистоку земље, где та организација у три државе под контролом држи велике делове територије.

Према вашингтонском Савету за спољна питања, само у прошлој години Боко харам је убио више од 10.000 људи, а око 1,6 милиона људи је због насиља напустило своје куће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару