Папа осудио девијантне облике религије

Папа Фрања је осудио "девијантне облике религије" који су инспирисали "трагични масакр" у Паризу, када је у нападу џихадиста убијено 17 људи, као и фундаментализам који користи Бога као "пуки идеолошки изговор" за даља убиства.

Поглавар Римокатоличке цркве је, у годишњем обраћању дипломатама акредитованим при Ватикану рекао да, "губећи слободу, људи постају робови - да ли најновијој моди, власти, новцу, или чак девијантним облицима религије", и додао да је за све крива "култура одбацивања" која води "слому друштва и појављивању насиља и смрти", преноси Бета.

Фрања наводи да "видимо болне доказе за то у догађајима о којима се свакодневно извештава у новинама, и то не само у трагичним убиствима у Паризу пре неколико дана",.

Папа је позвао на уједињен одговор међународне заједнице како би се окончао "фундаменталистички тероризам", а муслиманске лидере позвао је да осуде екстремистичке интерпретације њихове вере којима се покушава оправдати насиље.

Поглавар Римокатоличке цркве указао је на "језиве последице" сукоба на Блиском истоку и "ширење фундаменталистичког тероризма у Сирији и Ираку".

"Верски фундаментализам, чак и пре него што поништи људска бића чинећи ужасна убиства, поништава самог Бога, сводећи га само на ниво идеолошког изговора", рекао је папа Фрања.

У тренутку у ком је Европа почела са анализирањем корена пораста тероризма, папа Фрања се дотакао могућих социјалних и културолошких тема које могу да воде младе разочаране Европљане ка џихаду.

Према његовим речима, модел глобализације потире различитости и чак културе, одвајајући их од фактора који граде идентитет сваког народа и сачињавају наслеђе суштинско за њихов исправан друштвени развој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару