Читај ми!

Париз, министри полиције о тероризму

Министри унутрашњих послова неколико европских држава изјавили у Паризу да постоји "хитна и кључна потреба" за разменом информација о европским авио-путницима и јачању спољних граница ЕУ.

Министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев дао је изјаву у име министара који су се састали у Паризу, након терористичких напада у француској престоници ове седмице у којима је 17 особа изгубило живот, јавио је АФП, преноси Танјуг.

Амерички државни тужилац Ерик Холдер изјавио је да још нема "кредибилних информација" да иза напада у Француској стоји Ал Каида.

"У овом тренутку, ми немамо било какве кредибилне информације које би нам дозволиле да будемо сигурни у то која је организација одговорна", рекао је Холдер у интервјуу из Париза за ТВ мрежу АБЦ.

"Мораћемо свакако да видимо ко је тачно одговоран како бисмо утврдили каква врста одговора и одмазде би била прикладна", додао је Холдер и истакао да је САД уз Француску у солидарности, преноси АФП.

Вашингтон ће бити домаћин самита 18. фебруара са темом како се борити против "насилног екстремизма у свету" након напада у Паризу, изјавио је Холдер.

Министар унутрашњих послова Шпаније Хорхе Фернандес Диас рекао је за шпански дневник Ел Паис, уочи конференције са министрима полиције и америчким државним тужиоцем Ериком Холдером, да Шпанија жели измену Шенгенског споразума, и обнављање граничних контрола, како би се спречило кретање исламских бораца који се враћају у Европу са Блиског Истока.

"Садашња мобилност у Европској унији помаже кретању (џихадиста) у било коју државу и такође у нашу државу", рекао је Диас.

Европски комесар за миграције и унутрашњу политику Димитрис Аврамопулос изјавио је уочи састанка у Паризу да је Европа спремна да предузме конкретне кораке у сузбијању тероризма и милитантног исламизма.

"Шарли није мртав. Европа је Шарли", рекао је Аврамопулос.

Аврамопулос је најавио успостављање европске базе података о путницима у авионском саобраћају и строже мере у циљу спречавања прања новца, финансирања тероризма, превенције терористичких напада.

Данашњи међународни састанак о сузбијању тероризма, на коме су осим Холдера учествовали министри из Француске, Велике Британије, Немачке, Шпаније, Италије и Белгије организован је на маргинама масовног протестног Марша у Паризу коме су се придружили бројни шефови држава и влада из целог света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару