Читај ми!

Сахрана жртава из кошер супермаркета у Израелу

Четири жртве напада на кошер супермаркет у Паризу ће по свој прилици бити сахрањене у Израелу. Очекује се да сахрана буде у уторак.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху потврдио је да ће француски Јевреји убијени у нападу у Паризу бити сахрањени у Израелу.

Нетанијаху је у саопштењу рекао да је "одговорио на захтев породица убијених у страшном терористичком нападу" и да је наложио свим релевантним владиним телима да помогну да се тела пренесу у Израел.

Очекује се да сахрана бити одржана у уторак, додао је израелски премијер.

Израелски медији су раније навели, позивајући се на Министарство спољних послова Израела, да ће сахрана жртава из кошер супермаркета бити у тој земљи, преноси Танјуг.

Јоав Хатаб, Јохан Коен, Филип Брахам и Франоса-Мишел Саада убијени су у петак у нападу Амедија Кулибалија, који је наводно био повезан са браћом Шерифом и Саидом Куаши.

Јохан Коен (20), који је радио у спермаркету, један је од првих убијених у нападу.

"Полиција је рекла породици да је терориста претио да ће убити трогодишњег дечака и Јохан је покушао то да спречи. Он је успео да зграби оружје терористе, али пре него што се указала шанса да пуца, терориста му је испалио метак у главу, убивши га на лицу места", рекао је рођак жртве за онлајн издање најтиражнијиг израелског листа Једиот ахронот.

Јохан, чији су родитељи из Алжира и Туниса, прославио је рођендан у октобру. Студирао је економију.

Јоав Хатаб (21) је био син Бето Хатава, рабина у великој синагоги у Тунису. Он је студирао у Паризу и недавно је био у Израелу.

Филип Брахам (40) био је отац четворо деце, религиозни Јевреј, који је увек носио кипу, којом јеврејски верници покривају теме. Његови рођаци кажу да му је увек био сан да се усели у Израел и да породица жели да буде сахрањен у тој земљи.

Четврта жртва Саада (64) рођен је у Тунису. Његово двоје деце се преселило у Израел.

Лидер јеврејске заједнице у Француској је, након састанка са француским председником Франсоа Оландом, рекао да ће та држава заштитити јеврејске школе и синагоге, уколико то буде потребно и војно.

"Он (председник Оланд) нам је рекао да ће све школе, све синагоге бити заштићене, уколико то буде потребно, поред полиције, војском", рекао је председник Репрезентативног савета јеврејских институција у Француској Роже Кукијерман, пренео АФП.

Оланд је, такође, рекао да жели да посети Велику синагогу у Паризу након данашњег Марша солидарности.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху, који ће учествоти на данашњем Маршу, позвао је француске Јевреје да се преселе у Израел.

"Сви Јевреји који желе да имигрирају у Израел биће дочекани топло и отворених руку. Помоћићемо вам апсорпцију у нашу земљу, која је такође ваша земља", рекао је Нетанијаху.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару