Читај ми!

АП: Да ли смо заиста сви Шарли?

Слоган "Ја сам Шарли", постао је глобални позив на солидарност након најтежег терористичког напада у Француској у протеклих пола века. С друге стране, постоје и они коју пишу "Ја нисам Шарли", изражавајући "протест против цртежа који су непристојни и расистички".

Слоган се налази на плакатима, исписан на графитима и подељен је милионима пута посредством друштвених мрежа, након напада на сатирични недељник Шарли ебдо, у коме је 12 људи изгубило живот, пише АП.

Неки су, међутим, убрзо одговорили: "Ја нисам Шарли", с обзиром на то да је трагедија подстакла дебату о слободи говора и њеним границама, и да ли право на критику, која може за неког да буде увредљива, треба увек користити.

Група Индекс о цензури објавила је на Интернету избор цртежа Шарли ебдоа и позвала друге медије да исто учине "како би показали да страху не треба допустити да угуши слободу изражавања".

Неке новине и листови објавили су карикатуре пророка Мухамеда, али многи, посебно у САД и Британији, нису, наводећи да се тиме крши уређивачка политика против свесног вређања појединаца.

Агенција АП одлучила је да не објави цртеже уз образложење да настоји да не буде посредник у преношењу "слика или дела усмерених на подсмевање или провокацију људи на основу вере, расе или сексуалне оријентације".

"Иако објављујемо многе фотографије које су политички или социјално провокативне, постоје подручја која су на ивици говора и дела мржње где осећамо да треба бити опрезан", навела је америчка агенција.

Уредник британског Гардијана Алан Русбриџер изјавио је да тај лист "у потпуности брани етику и вредности Шарли ебдоа и право на критику на начин на који је износе".

Русбриџер, међутим, додаје да постоје неке карикатуре, које су "веома увредљиве и које Гардијан ни у нормалним околностима не би објавио" и да би било погрешно мењати ту политику као одговор на тероризам.

Неки који су осудили убиства, користили су на Твитеру реченицу "Ја нисам Шарли" како би изразили нелагодност због цртежа које сматрају увредљивим, запаљивим и понекад расистичким.

Шарли ебдо је једном приликом приказао министарку тамне пути као мајмуна, а у 2012, у јеку протеста због антимуслиманског филма објавио цртеже Мухамеда нагог и у понижавајућим позама, подсећа АП.

Присталице Шарли ебдоа наводе да критичари пропуштају кључни контекст – хумор недељника у складу је са традицијом која се изругује хипокризији и указује на претензије без страха или стављања на било чију страну.

У јеку жустре дебате, неки муслимани, пишу на Твитеру под слоганом "Ја сам Ахмед", како би одали почаст Ахмеду Мерабету, муслиманском полицајцу кога су убили нападачи.

Док се дебата о слободи говора распламсава, једна ствар је јасна - Шарли ебдо није ућуткан, истиче америчка агенција.

Појединци, медијске организације и француска влада донирали су стотине хиљада долара да одрже лист, који је био у финансијској кризи и који је, пре напада, имао продају од мање од 100.000 примерака недељно.

Ново издање Шарли ебдоа имаће тираж од милион примерака, а продаваће се и ван граница Француске.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару