Масовни протести широм Француске

Више од 700.000 људи окупило се на протестним скуповима у више француских градова, након три дана терора и две опсаде у којима је 17 људи изгубило живот.

Бернар Казнев је река је рекао да је 700.000 људи марширало данас у градовима широм Француске, уочи сутрашњег великог протестног марша у Паризу на коме ће се окупити светски лидери.

Према прелиминарним подацима полиције и извештача агенције АФП са лица места, преноси Танјуг, у Тулузу се окупило око 80.000 људи, у граду По на југозападу земље 40.000 људи, у Нанту 30.000 људи, у Ници 23.000, у Орлеану у централној Француској 22.000, као и 20.000 у граду Бесанкон на истоку земље.

Француске власти распоредиле су у Паризу више стотина војника, подижући безбедност уочи сутрашњег протеста, на коме би, према проценама, могло да учествује милион људи.

"Желимо да задржимо највиши ниво мобилисаности и будности", рекао је Казнев новинарима по завршетку ванредног састанка са француским председником Франсоа Оландом, пренео је АФП.

Казнев је рекао да ће у Француској остати распоређене снаге и примењене мере као и протеклих дана, а биће и појачане у околини неких институција и светилишта, преноси "Фигаро".

Према његовим речима, засад је одлучено да буде распоређено још 320 војника.

"Изложени смо опасностима. Важно је да програм Вижипират буде појачан", рекао је шеф француске полиције.

Сутрашњем скупу националног јединства присуствоваће француски председник Франсоа Оланд и више светских лидера, навео је Франс прес.

Министарство одбране је саопштило да шаље додатних 500 војника на шире подручје Париза, чиме ће њихов укупан број износити 1.350.

Након јучерашњих драматичних догађаја, Оланд је упозорио да претње са којима се Француска суочава "нису завршене", а његова изјава уследила је након нове претње Ал Каиде из Јемена.

Снаге безбедности усмерене су на проналажење Хајат Бумедијен, "наоружане и опасне" партнерке Амедија Кулибалија, који је у петак узео као таоце купце у једној јеврејској продавници, и убио њих четворо.

Кулибали и Бумедијен су главни осумњичени за убиство саобраћајне полицајке у четвртак у близини француске престонице.

Тај напад додатно је уздрмао Француску, која се још опоравља од терористичког напада на сатирични недељник Шарли ебдо у среду када су двојица наоружаних нападача, браћа Шериф и Саид Куаши, убила 12 људи, укључујући неке од најпознатијих карикатуриста у земљи, док је 11 људи рањено.

Браћа Куаши, који су држали таоце у једној штампарији, убијени су јуче у акцији француских снага реда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару