Читај ми!

Тероризам "букти" на друштвеним мрежама после "Шарлија"

Милитантни говор се великом брзином шири на друштвеним мрежама након кобног терористичког напада на сатирични часопис у Паризу.

Присталице екстремистичких исламских група на Твитеру и Фејсбуку уздижу нападаче као "лавове ислама", преноси Танјуг.

Лојалисти Ал Каиде и џихадистичке организације Исламска држава (ИС) описали су напад на редакцију француског магазина "Шарли ебдо", у којем је у среду убијено 12 људи, као освету за исмевање пророка Мухамеда у карикатурама те публикације и војно ангажовање Француске у муслиманским земљама, преноси АП.

Браћа Шериф и Саид Куаши, који су извели напад на часопис, постали су "иконе" у области тероризма.

Многи милитантни подржаваоци радикалног исламизма организовали су се на Твитеру под хаштаговима, а неки су напад на "Шарли ебдо" назвали "светим нападом лавова калифата".

Неки чак описују масакр у редакцији париског листа као "херојски" и "радостан" чин.

Корисници Твитера који се идентификују са ИС или Ал Каидом поставили су велики број фотографија и видео снимака наоружаног мушкарца у црном, за кога се претпоставља да је један од браће Куаши, како пуца француском полицајцу у главу док лежи на тротоару у Паризу, а потом улази у аутомобил и бежи.

Напад браће Куаши у војном стилу и њихова јучерашња "мученичка" смрт под "кишом" метака француских полицајаца праћени су поновљеним позивима есктремиста на нападе у Француској.

Иако је немогуће тачно проценити какав ће ефекат напад на "Шарли ебдо" имати на регрутовање екстремистичких група, експерти сматрају да би професионализам уочен у нападу браће Куаши и њиховом потоњем "коначном обрачуну" са полицијом могао да окупи више присталица у војним редовима.

"Квалитет таквих операција потпомаже регрутовање", каже Ајмен ел Тамими, експерт за сиријске и ирачке милитантне групе са седиштем у Британији.
Према његовим речима, очигледно је да добро испланирани напад усред Париза служи као "пример будућим оперативцима".

И Ал Каида и ИС могле би да имају користи од крвопролића у Француској, наводи америчка агенција.

За милитанте ИС, то је добродошао успех у глобалном џихаду, у тренутку када они настоје да одрже замајац пред ваздушним нападима на челу са САД на чијој су мети њихови положаји у Сирији и Ираку.

За Ал Каиду, овај напад може да послужи као доказ да је та група и даље релевантна и способна да гађа у само срце западне цивилизације, више од 10 година после напада 11. септембра на САД.

И Ал Каида и ИС се ослањају на видео клипове у холивудском стилу и допадљиву пропагандну кампању како би повећале свој кредибилитет међу незадовољним младим муслиманима и помогли им да промовишу своје подвиге, инспиришу симпатизере и привуку нове регруте.

Ипак, неки експерти упозоравају да би напади на цивиле, укључујући новинаре и карикатуристе, могли да отуђе симпатизере.

"Иако се тиме могу узбудити и још више придобити они који су већ радикализовани, постоји опасност и да се тиме одврате многи људи који би иначе показали наклоност према нападачу ако би користио легитимније мете", објашњава Шашанк Јоши, експерт у британском Краљевском институту уједињених служби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару