Читај ми!

Лидер Хезболаха: Екстремисти штете исламу више од карикатура

Лидер либанског шиитског Хезболаха, шеик Хасан Насралах, оцењује да су исламски екстремисти више увредили ислам и пророка Мухамеда него они који су објавили сатиричне карикатуре, исмевајући веру.

Хасан Насралах није директно помињао Париз, ни редакцију магазина Шарли ебдо, где је убијено 12 људи, али је рекао да су исламски екстремисти, који секу главе и убијају људе - што је алузија на организацију Исламска држава у Сирији и Ираку, нанели више штете исламу, него било ко у историји, јавио је АП, а пренео Танјуг.

Такође је рекао да су "аутори увредљивих књига и карикатура који вређају пророка међу исламским непријатељима". Он је индиректно алудирао на "Сатанске стихове" Салмана Рушдија против кога је ирански ајатолах Хомеини издао фатву, верску наредбу, да буде убијен.

Алудирао је и на видео под насловом "Невиност муслимана" који се ширио онлајн 2012. године и изазвао љутњу муслиманских заједница широм света, подсећају светске агенције.

Серија карикатура с пророком Мухамедом објављена је у једном данском листу 2005. године и "Шарли ебдо" је био један од медија који их је поново објавио. Хезболах се придружио другим исламским партијама и покретима , који су позивали на демонстрације против тих карикатура.

"Сада више него икада морамо да разговарамо о пророку због понашања одређених терористичких група које тврде да су исламске", рекао је Насралах, додавши: "Они су увредили божјег пророка (Мухамеда) много више него ико у историји".

"Кроз своје срамотне, гнусне, нељудске и окрутне речи и акте (те групе) су увредиле пророка, веру... свету књигу и муслимански народ више него сваки други непријатељ," истакао је Насралах, објаснивши да је та увреда "већа него књиге, филмови или кариктуре које су увредиле пророка".

Вођа Хезболаха је говорио путем видео-линка присталицама окупљеним у јужном Бејруту.

Његова проиранска организација бори се у Сирији на страни сиријског председника Башара Асада, а његова изјава је у оштрој супротност с изјавама суни милитаната из Исламске државе и Ал Каиде који су позивали на нападе на западне земље. Сиријски режим је често издвајао Француску да подржваа опозицију у тој земљи.

Насралах је такође рекао да је Француска "извозила" џихадисте у регион. Многи чланови група џихадиста у Сирији јесу са Запада, из Француске, САД и Велике Британије.

Британије Шериф Куаши, један од браће који се траже због масакра у француском магазину, је био умешан у париску мрежу која је помагала да се пребаце радикални муслимани у Ирак и придруже борби Ал Каиде против снага САД, у јеку њихове интервенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару