Читај ми!

Како су Куашијеви могли да нападну?

После напада на редакцију листа "Шарли ебдо" у Француској, многи сада постављају питање како је могуће да су браћа Куаши, који су били добро познати антитерористичким службама у тој земљи, успели да изведу напад на место које је већ било под полицијским надзором због ранијих претњи.

Француски министар полиције Бернар Казнев потврдио је да су браћа била под надзором, али да није постојао елемент који би наговестио да планирају напад, преноси Танјуг.

Млађи брат Куаши, Шериф, осуђиван је 2008. године због свог учешћа у слању бораца у Ирак и његово име се поново јавља 2010. у истрази која је осујетила план неколико завереника да из затвора ослободе милитантног екстремисту Смаин Аит Али Белкачема. 

Полицијски извор за АФП потврдио је да Шериф није путовао у иностранство и да браћа нису праћена као "мете које би могле да крену у акцију".

Исто питање – како је могуће да се овако нешто догоди – француска јавност је поставила пре три године када је Мухамед Мерах у Тулузу убио седам људи, укључујући троје јеврејске деце и три војника.

Мерах је, наиме, од раније био познат као радикални исламиста са 15 кривичних пријава, а власти су имале информацију да је ишао на обуку у Пакистан и Авганистан.

Пронаћи екстремисте је лако. Оно што је скоро немогуће, како тврде стручњаци за безбедност, јесте да сваког од њих и пратите.

Директор француског Института за обавештајна истраживања Ерик Денес сматра да власти не могу да прате у исто време све оне који су повезани са тероризмом.

Он објашњава у изјави АФП-у како је било могуће да Куашијеви "исклизну кроз полицијске руке", набаве 'калашњикове" и изведу крвави пир.

Денес каже да то што је неко од џихадиста добро познат антитерористичким службама није и гаранција да ће бити под сталним надзором власти.

"У једном тренутку, надзору долази крај, и то посебно ако сте довољно паметни да водите неко време рачуна о свом понашању. Постоје неизбежне рупе у систему", навео је Денес.

АФП подсећа да је створено ново масивно језгро џихадиста које чине француски грађани, а у циљу подршке за борбу Исламске државе у Ираку и Сирији.

Полиција покушава да уђе у траг онима који напусте земљу и врате се, а неименовани званичник антитерористичког полицијског сектора тврди да полиција нема начина да све те људе стави под константан надзор.

"Ми правимо листе. Они који изгледају најопасније, они који ће највероватније кренути у акцију су под сталним надзором. За друге зависи да ли има довољно ресурса", навео је званичник.

Он даље објашњава да се листа стално ажурира: да се неки пењу на њој, а други падају и каже да је "право умеће имати права имена на правом месту" јер, како наводи, то није лако.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару