Сигнали црне кутије у Јаванском мору?

Сигнали детектовани у Јаванском мору можда долазе из црне кутије срушеног авиона "Ер Азије", кажу званичници Индонезије. Kомандат индонезијских оружаних снага изјавио је да су послати рониоци који треба да утврде о чему се ради.

Сигнали су уочени близу места на коме је пронађен реп авиона, а званичници кажу да се црна кутија могла одвојити од задњег дела летелице, преноси Би-Би-Си.

"Добили смо најновије информације са терена да је локатор већ детектовао сигнале. Држимо палчеве да се ради о црној кутији. Роници треба да потврде. На жалост, изгледа да се одвојила од репа. Али рониоци треба да потврде позицију" изјавио је истражитељ Националне агенције за безбедност саобраћаја Сантосо Сајого, преноси Танјуг.

Црна кутија са подацима о лету обично је смештена у задњем делу авиона. Она је направљена тако да може остати читава у случају пада авиона и да буде отпорна на воду, а најмање 30 дана емитује сигнале помоћу којих се може лоцирати.

Проналажење црних кутија је приоритет спасилачких тимова зато што оне садрже кључне информације о последњих тренуцима пре рушења авиона.

Узрок ове авионске несреће још није познат, али се зна да је наишао на лоше временске услове и да је посада тражила промену путање пре него што је комуникација прекинута.

Би-Би-Си јавља да је ангажован кран који треба да извуче реп авиона из воде. Јучерашњи покушај није успео због снажних водених струја и слабе видљивости.

Задњи део авиона је у среду уочила подморница без посаде на дубини од око 30 метара.
Надлежни кажу да је авион окренут наопачке и да је делимично закопан око 30 метара од места на коме је остварен последњи контакт са авионом код обале Борнеа.

Генерал Моелдоко је рекао да је реп авиона поломљен, док спасиоци извлаче тела из олупине, али операција споро напредује због високих таласа и олујног времена.

До сада је извучено 46 тела. Спасиоци верују да се највише тела налази у централном делу авиона који још није пронађен.

Авион на лету QЗ8501 из Сурабаје у Индонезији за Сингапур, нестао је са радара 28. децембра са 162 људи од којих нико није преживео. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару