Читај ми!

ЕУ појачава борбу против тероризма

Европска унија планира да током наредних недеља и месеци интензивира борбу против тероризма, најавила је у Бриселу портпаролка Наташа Берто.

Наташа Берто је подсетила да је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини најавила да ће уврстити борбу против тероризма у дневни ред састанка шефова дипломатија чланица ЕУ који треба да се одржи 19. јануара у Бриселу, преноси Танјуг.

"Спремни смо да појачамо борбу против тероризма у европским институцијама и кроз помоћ земљама чланицама", рекла је Берто на конференцији за медије која је, као и сви данашњи састанци у Бриселу, почела минутом ћутања у знак почасти жртвама терористичког напада у Паризу. 

Као једну од конкретних мера, Берто је навела обнављање иницијативе за успостављање јединствене европске базе података о путницима у авио-саобраћају, коју је Европски парламент прошле године одбио због страха од угрожавања приватности грађана.

"Свом тежином ћемо залећи да та иницијатива прође, а председник ЕК Жан-Клод Јункер о томе већ интензивно разговара са председником парламента Мартином Шулцом", рекла је Берто.

Упитана како ЕУ намерава да изађе на крај са својим грађанима који су се придружили џихадистима у Сирији и Ираку, а сада планирају да пренесу џихад на европско тло, Берто је одговорила да је то правно компликовано питање.

"Пре свега, немамо правну дефиницију појма 'инострани борац'", рекла је Берто, али је указала да Интерпол има базу података о учесницима у џихаду и да се према тим подацима на страни такозване Исламске државе и сродних терористичких група у Ираку и Сирији бори око 10-15.000 странаца.

"Од тога је око 2.500 из ЕУ, а ми ћемо појачати сарадњу са Интерполом и размену података у обавештајном телу при Европској служби за спољне послове, као и сарадњу са турским и ирачким властима", нагласила је Наташа Берто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару