Читај ми!

Изрази саучешћа француским званичницима

Званичници из Србије упутили су француским колегама изразе саучешћа поводом напада на редакцију листа "Шарли ебдо".

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић упутила је телеграме саучешћа председнику Народне скупштине Француске Клоду Бартолонеу и председнику Сената Жерару Ларшеу, преноси Бета.

"Са ужасом и неверицом смо примили вест о бруталном терористичком акту у Паризу, који најоштрије осуђујемо. Дозволите ми да Вам, у име Народне скупштине Републике Србије и у своје лично име, упутим изразе најдубљег саучешћа због трагичних жртава терористичког напада", поручила је Гојковићева.

Председница Народне скупштине понудила је "изразе пријатељске подршке у овом тешком тренутку, уз увереност да ће снага толеранције надвладати безумље насиља".

"Србија је чврсто привржена вредностима живота и слободе говора, као и борби против тероризма као глобалне опасности. Рачунајте на нашу пуну солидарност у одбрани ових вредности", додаје се у телеграму.

Градоначелник Београда Синиша Мали упутио је телеграм саучешћа градоначелници Париза Ан Идалго, саопштила је градска управа.

"У име града Београда и у своје лично име желим да Вама, свим Парижанима и свим грађанима Француске изразим најдубље саучешће поводом јучерашњег бруталног убиства чланова редакције 'Шарли ебдо'", наводи се у поруци.

Слобода јавне речи једна је од најважнијих тековина модерног друштва и свако насиље изазвано верским или било каквим другим разлозима због изражавања мисли и уверења је недопустиво и заслужује сваку осуду, додао је градоначелник Београда.

Саучешће Француској изјавили су бројни светски лидери, као и премијер Србије Александар Вучић и председник Томислав Николић.

Председница Посланичке групе пријатељства са Француском у Народној скупштини Србије Наташа Вучковић изразила је саучешће амбасадору Француске Кристин Моро поводом злочина у редакцији "Шарли Ебдо".

Вучковићева је истакла да је "Шарли ебдо" један од светионика слободне штампе и права на слободу изражавања, који је новинарима и борцима за слободу медија широм света давао подстицај и охрабрење да истрају у борби за своја уверења и слободно новинарство.

"Француска нас је увек надахњивала борбом за слободу и демократију. Данас стојимо солидарни с њом", поручила је Вучковићева.

Независно удружење новинара Србије позвало је медијске раднике и грађане у 18 часова испред Француског културног центра у Београду на скуп солидарности према убијеним француским новинарима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару